Diari Més

Els opuscles de pre–guerra centren el pregó de Sofia Mata de la Cruz

Un elevat nombre de bandes de les confraries de Setmana Santa s’uneixen a la Tabalada de la plaça de la Font

Les bandes de diverses confraries van protagonitzar la Tabalada a la plaça de la Font.

Les bandes de diverses confraries van protagonitzar la Tabalada a la plaça de la Font.Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sofia Mata de la Cruz, directora del Museu Diocesà de Tarragona i professora de la Universitat Rovira i Virgili, va ser la pregonera de la Setmana Santa en un acte celebrat ahir a l’Ajuntament. Minuts després de finalitzar el pregó amb unes paraules de l’Arquebisbe Jaume Pujol, convidant els presents a «retrobar-nos amb el sentit profund de la Pasqua», van retronar els sons de les bandes de les confraries tarragonines, que en gran nombre van participar en la Tabalada que va tenir lloc a la plaça de la Font, en una trobada organitzada per la Presa de Jesús.

La pregonera d’enguany, va centrar la seva intervenció en el valor històric dels opuscles editats entre els anys 1928 i 1931, que van deixar testimonis escrits i gràfics d’elements de les processons, com alguns misteris, que van ser destruïts l’any 1936, així com en persones que van publicar articles d’especial interès, com els de Jaume Sabaté Poblet, Miquel Melendres o Serra Vilaró. «Darrere la selecció dels col·laboradors hi plana la influència del cardenal Francesc d’Assis Vidal i Barraquet, que va ser arquebisbe de Tarragona entre el 1919 i el 1943», va remarcar.

De la Cruz va recordar que «el 17 de març de l’any 1928 es constituïa oficialment la llavors anomenada Agrupació d’Associacions Pro Festes de Setmana Santa de Tarragona, presidida per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, i formada a l’inici també per la Reial Germandat de Jesús Natzarè, el Gremi de Pagesos de Sant Isidre, el Gremi de Marejants, l’Associació La Salle, els montepios de La Sang i dels Natzarens i el Sindicat d’Iniciativa». «A banda de l’objectiu comú d’organitzar i de supervisar els actes de la Setmana Santa, hi havia el desig de la seva promoció turística», va remarcar De la Cruz.

La pregonera va fer especial esment al fet que «en aquells primers opuscles hi trobem diverses col·laboracions a càrrec de membres destacats de la societat tarragonina del moment, però, segons el meu parer, la intervenció d’alguns eclesiàstics va ser fonamental, perquè la majoria es distingien per ser insignes historiadors, arqueòlegs, escriptors o poetes». «Malauradament, molt del patrimoni que van difondre desapareixeria per sempre a l’inici de la Guerra Civil, l’any 1936».

El president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, Francesc Seritjol, va glossar la pregonera i va recordar que, entre altres activitats, la seva tesi doctoral va ser un estudi de la pintura del segle XVI a la Catedral de Tarragona.

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va donar les gràcies a Sofia Mata de la Cruz «per aquest pregó extraordinari» i va subratllar que «la Setmana Santa de Tarragona està millorant amb els actes que es fan i, també, per la millora mateixa de les entitats». L’alcalde va afegir que «no ens podem quedar amb la contemplació cofoïsta i hem de reflexionar», per exemple, «sobre la immigració, la situació a Europa o l’acceptació de la diferència». «Allà on hi ha dolor i intolerància, fem falta» va dir Ballesteros. El pregó d’ahir va marcar l’inici oficial de la Setmana Santa tarragonina, tot i que ja es fan diverses activitats des de setmanes.

Sofia Mata de la Cruz, durant la lectura d'un pregó que va rescatar aspectes històrics dels opúscles.

Sofia Mata de la Cruz, durant la lectura d'un pregó que va rescatar aspectes històrics dels opúscles.Cristina Aguilar

tracking