Diari Més

Investigació

La URV desenvolupa un nou mètode d'anàlisis de grans volums d'aigua

Proporciona resultats en menys d'una hora

Imatge dels investigadors i representants d'empreses del projecte Aquavalens que aquest dijous i divendres es reuneixen al campus Catalunya de la URV.

La URV desenvolupa un nou mètode d'anàlisis de grans volums d'aiguaURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat un nou mètode d'anàlisis de grans volums d'aigua potable mitjançant el projecte europeu Aquavalens. El projecte va començar quatre anys enrere i ara estan en període de validació els nous sistemes que permeten analitzar paràsits, virus i bacteris en volums d'entre 100 i 1.000 litres d'aigua potable.

Amb aquests nous mètodes es permet tenir una millor certesa que l'aigua potable que se subministra a la població està lliure de microorganismes potencialment patògens. Fins al moment calia fer concentracions específiques i independents per paràsits, virus i bacteris i només es podia fer amb un volum d'aigua més reduït.

Un altre dels resultats del projecte és el desenvolupament d'un mètode per a l'anàlisi d'indicadors de contaminació fecal (Escherichia coli), que també s'està validant. Aquest permet mesures de manera continuada i proporciona resultats en menys d'una hora, mentre que els mètodes clàssics de cultiu que s'utilitzen actualment, requereixen almenys 18-24 hores per obtenir els resultats.

El projecte acaba l'any que ve i el seu objectiu és aplicar sistemes ràpids de detecció de virus (Norovirus, etc), bacteris (com Campylobacter o Escherichia coli) i paràsits (Cryptosporidium o Giardia entre d'altres) a l'aigua per evitar que arribin als humans. Amb els resultats obtinguts fins ara ja s'ha assolit l'objectiu d'incrementar la seguretat de l'aigua potable.

A la recta final del projecte, els investigadors quantificaran l'impacte d'aquestes millores en la disminució del nombre de casos de diarrees a la població europea.

tracking