Diari Més

Salut

Tarragona compta a partir d'avui amb tres nous desfibril·ladors

S’obriran les 24 hores al dia i estan situats a la Plaça de la Font, a Bonavista i a La Móra

Un tècnic instal·la un desfibril·lador a la Plaça de la Font.

La ciutat compta a partir de dijous amb tres nous desfibril·ladorsMauri

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona compta, a partir d’avui, amb el servei de tres nous desfibril·ladors. Un d’ells s’ha instal·lat a la Plaça de la Font, atenent així a les necessitats d’un dels indrets més concorreguts i emblemàtics de la ciutat. El segon s’ha ubicat al barri de Bonavista, molt a prop de la Llar de Jubilats, just a l’entrada de les instal·lacions. I per últim, el tercer es troba a urbanització de La Móra. La instal·lació d’aquest darrer desfibril·lador s’ha consensuat amb l’Associació de Veïns, acordant que donarà servei a una de les zones que més gent acull a l’estiu, just al davant de la farmàcia. L’arribada d’aquests equipaments ha comportat una despesa a l’Ajuntament de prop de 19.000 euros, segons ha comunicat a aquest mitjà la regidora de Serveis a la Persona, Ana Santos.

Amb l’arribada d’aquests nous desfibril·ladors, Tarragona ja disposarà de cinc punts d’atenció immediata a peu de carrer. A banda dels ja esmentats, els ciutadans poden comptar amb un espai Cardioprotegit a l’estació d’autobusos i al Carrer Colom. Aquests desfibril·ladors es van tornar a instal·lar el mes de febrer, després que es retiressin a causa d’actes incívics que van causar grans desperfectes. Tots ells formen part del programa Tarragona Cardioprotegida, un projecte que va arrencar el 2014 de les mans de l’aleshores regidor de Serveis a la Persona, Javier Villamayor. Actualment, amb la regidora Ana Santos al capdavant, segueix mantenint la mateixa filosofia que als inicis: facilitar la intervenció i tractament de les situacions d’emergència i aturada cardíaca.

Tot i que l’arribada d’aquests nous equipaments són un gran pas per la prevenció de les morts causades per un infart, l’acció del programa Tarragona Cardioprotegida no acaba aquí. Durant els mesos d’abril i maig es senyalitzaran les principals vies de la ciutat amb panells. Aquests, informaran d’on es troben els desfibril·ladors més propers, per tal de facilitar l’actuació en el cas que sigui necessari.

Millores de seguretat

L’arribada dels desfibril·ladors als carrers de Tarragona només serà bona notícia si els equipaments no desapareixen o es trenquen durant els propers mesos. Els primers punts d’atenció immediata que es van instal·lar, van haver de ser retirats per culpa dels desperfectes ocasionats per actes incívics. Els espais del carrer Colom i de l’estació d’autobusos van ser retirats la primera setmana d’agost després de patir cops de peu i de martell. I no era la primera vegada que això succeïa. El primer s’ha instal·lat de nou tres vegades, i el segon, dues. A més, l’Ajuntament va tardar més de tres mesos en recol·locar-los.

Ana Santos ha admès que «els nous desfibril·ladors han tardat una mica, però volíem esperar a que les obres de l’Ajuntament s’acabessin per posar-los tots junts». Segons la mateixa, «els actes incívics contra aquests equipaments han d’acabar ja». «No puc entendre com la gent trenca coses que s’han posat al servei de la vida de les persones», declarava.

Per evitar nous actes vandàlics amb els desfibril·ladors com a protagonistes, l’Ajuntament ha aplicat més mesures de seguretat a les instal·lacions. Teòricament, han d’evitar possibles robatoris o desperfectes. «Els nous desfibril·ladors porten incorporat un detector que fa saltar l’alarma de la Guàrdia Urbana», explicava. Sobre la resta de mesures, la regidora expressava que «no podem donar-ne detalls perquè, si ho fem, els pressumptes lladres trobarien la manera d’endur-se’ls».

A banda d’ubicar nous desfibril·ladors als carrers de la ciutat, els serveis municipals i la Guàrdia Urbana també disposen d’aquests punts d’atenció immediata. A dia d’avui, quatre vehicles de la policia local disposen d’aquest equipament. També es troben desfibril·ladors a dos cotxes de control de la zona regulada d’aparcaments, aquells que porten al sostre del vehicle una càmera de vigilància. La resta d’equipaments, cinc en concret, es situen a les cabines de control dels aparcaments municipals.

Durant els propers mesos, s’executarà la segona fase del projecte Tarragona Cardioprotegida, centrat en la formació. El grup de treball que impulsa el projecte està format per l’àrea de Salut de l’Ajuntament de Tarragona, Creu Roja, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, el Consell Català de Ressuscitació, el Servei d’Emergències Mèdiques, el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona i la Fundació Tarragona 2017 Smart Mediterranean City.

tracking