Diari Més

Laboral

Estibadors i patronal arriben a un principi d'acord, però no aconsegueixen el suport de Foment

Segons el Govern, no es possible la subrogació de llocs de treball per llei

L'estiba tracta de carregar i descarregar mercaderies als vaixells, al Port de Tarragona.

Els estibadors faran vaga el 20, 22 i 24 de febrer contra la liberalitzacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats dels estibadors i la patronal del sector Anesco han assolit un principi d’acord per a la subrogació amb rang de llei dels llocs de treball en el procés de liberalització del sector, una proposta que no ha comptat amb el suport del Govern.

Els sindicats dels estibadors i l’Associació Nacional d’Empreses Estibadores i Consignatàries de Vaixells (Anesco), han tornat a reunir-se aquest dimecres amb una delegació de representants del Govern, encapçalada pel secretari d’Estat d’Infraestructuras, Transport i Habitatge, Julio Gómez Pomar, a fi d’aconseguir-ne una acord que permeti la liberalització del sector.

Després de la reunió, feta a la seu del Consell Econòmic i Social (CES), el coordinador general de la Cetm, Antolín Goya, ha explicat que patronal i sindicats han complert la seua part en acordar una subrogació amb rang de llei, mentre que el Govern ha mostrat el seu rebuig.

Tanmateix, Gómez-Pomar ha explicat que la proposta incompleix la sentència del Tribunal de Luxemburg, que impedeix de subrogar llocs de treball per llei, encara que ha afegit que el Govern s’afegiria a aquest principi d’acord si la subrogació fos per mer conveni col·lectiu entre les parts.

El Govern podria emparar un acord fruit del diàleg social previ entre les parts amb una normativa que desenvolupi els punts del mateix, sempre que no tingui rang de llei.

Gómez-Pomar ha criticat també que la patronal i sindicats hagin demanat que el Govern, i «tots els espanyols», assumeixin la diferència salarial entre els nous contractes i els antics.

Anesco ha lamentat en un comunicat que el Govern no s’hagi afegit al pacte assolit entre empreses i sindicats i confia que la situació es pugui reconduir pel Govern «com més aviat millor».

La patronal destaca que l’acordat avui té elements positius per al sector relacionats amb l’organització i la producció i amb la garantia de la continuïtat en l’ocupació dels treballadors actuals de l’estiba.

El secretari d’Estat d’Infraestructuras ha explicat que el mediador del conflicte, el president del Consell Econòmic i Social d’Espanya (CES), Marcos Peña, presentarà aquest dijous, dijous, a les 19 hores, una proposta d’acord a les parts per provar d’avançar en les negociacions.

Ara per ara, les parts no han fixat cap calendari de noves reunions a l’espera que el mediador faci pública el seu proposat matí.

Respecte a altres punts de l’acord, els sindicats han posat sobre la taula una rebaixa salarial del 10 %, una quantia que ha estat bé rebuda per Anesco, en suposar una reducció més gran, respecte a la proposta anterior de rebaixa del 6 %.

Goya ha explicat que a la taula s’han plantejat fórmules per garantir un ajustament òptim de les plantilles mitjançant jubilacions incentivades i ha insistit en la creació d’una comissió de seguiment de l’acord, composta per tres representants del Govern, tres de la patronal i tres dels sindicats.

tracking