Diari Més

Ciència

Smart Toilet, el sistema creat per la URV que previndrà la deshidratació

Forma part del projecte Kamleon, s’ha ideat a la Facultat de Química i sortirà al mercat el proper mes d’abril

Els creadors han estat Hector Gonzalez-Espresati, Jordi Ferré, Pär Blanking i Francisco Andrade

Smart Toilet, el sistema creat per la URV que previndrà la deshidratacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només quan arriben l’estiu i les altes temperatures la gent comença a preocupar-se per la quantitat de líquids que necessita el seu cos. I això, segons el professor del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, Francisco Javier Andrade, «és un fet preocupant, perquè la deshidratació constant pot produir greus malalties en un futur no massa llunyà». Per combatre la deshidratació i prevenir futures malalties derivades de la mateixa, Andrade, cap del projecte Kamleon, i la resta d’investigadors del Grup de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors de la Facultat de Química, han ideat un sistema autònom, digitalitzat i mínimament intrusiu que analitza les propietats químiques de l’orina. Segons explica Andrade, «el sistema recull uns pocs mil·lilitres d’orina i els analitza químicament per conèixer si estem ben hidratats».

No es pot mostrar com serà el prototip perquè cal protegir la patent, però es tracta d’una petita cistella que s’enganxa a la part interior del vàter. Quan s’està orinant, el sistema recull la mostra i l’analitza. Posteriorment, envia les dades a un dispositiu mòbil, a un ordinador o al núvol. Quan l’usuari estira la cadena, la cistella es neteja per dins i ja està llesta per tornar a funcionar. «Està pensat perquè no t’hagis de preocupar de res. El sistema recollirà les dades i t’avisarà quan hi hagi alguna cosa que va malament», detalla el cap de la investigació.

Dirigit als sectors vulnerables

El sistema Smart Toilet tindrà, segons Andrade, «un impacte immediat a mitjà, curt i llarg termini». A curt termini, el sistema es dirigirà als sectors de la població més vulnerables. «El que volem és que les persones grans, els nens petits i les embarassades puguin estar perfectament ateses amb aquest sistema sense la necessitat de moure’s de casa. La deshidratació és un greu problema per a tots, però encara més per aquestes persones», assegura.

Tot i que els sectors vulnerables són els que més ús faran d’aquest sistema, l’objectiu és que tota la població l’utilitzi. «Vivim en una època en la qual estem bevent de manera constant, però són líquids que no ens hidraten. Són begudes diürètiques, com el cafè o els refrescos amb gas», explica Andrade. Aquesta tendència de beure líquids contraproduents s’està estenent des dels Estats Units cap a Europa, segons destaca Andrade. Això, diu, «és preocupant», però creu que «a poc a poc la població s’està conscienciant que s’ha d’hidratar correctament».

Amb la utilització del sistema Smart Toilet, Andrade assegura que «començarem a crear rutines i a vigilar la hidratació com si es tractés de la cura personal». El mateix pronostica que «com els usuaris rebran les dades i podran veure si una setmana s’han hidratat malament, intentaran solucionar-ho, actuant per millorar les dades».

Entrada al mercat immediata

El sistema Smart Toilet sortirà al mercat el proper mes d’abril. Així ho assegura Francisco Javier Andrade, cap de la investigació. Sota el nom de Kamleon, el projecte entrarà de ple en el que Andrade anomena «la revolució en la digitalització de la informació del cos». Aquest és el sector del mercat que tant Andrade com la resta d’investigadors volen explotar. «Ara és el moment de tancar les portes del laboratori i començar a treballar en l’àmbit del disseny i el màrqueting», expressa. Smart Toilet és, tal com detalla Andrade, un exemple de tecnologia disruptiva. «El que es busca actualment són sistemes que donin informació a temps real del teu cos. Nosaltres ho tenim, es tracta d’un projecte pioner i creiem que donarà grans resultats», diu el cap de la investigació. A hores d’ara són algunes les empreses que s’han interessat en el producte sorgit a la Universitat Rovira i Virgili. Andrade confessa que «estem tancant els acords amb els socis», de manera que Kamleon «sortirà al mercat el mes d’abril».

«El glucòmetre més barat»

A banda del sistema Smart Toilet, Kamleon inclou un altre prototip destinat a la cura i prevenció de les persones. Es tracta d’un teixit que s’enganxa al cos, s’impregna de suor i calcula el nivell de glucosa que hi ha a l’organisme. Segons Andrade, «és un sistema també pioner i destinat a la prevenció de persones que pateixen diabetis». Es tracta d’un prototip que «democratitzarà la salut, perquè els glucòmetres són molt cars i hi ha zones al món on no se’ls poden permetre». Sortirà al mercat sota el nom Smart Patch, i també serà ben rebut per esportistes d’elit. Tot i que els prototips ja estan llestos, Andrade expressa que «encara no sabem quan es començarà a vendre». Cal que alguna empresa hi confiï perquè Smart Patch pugui ser una realitat.

tracking