Diari Més

Empresa

Llum verda de la Comissió Europea a la fusió de Dow Chemical i Dupont

Una planta de producció de Dow de Tarragona haurà de ser cedida, i Dupont haurà de fer el mateix amb part del negoci de pesticides

Pla general de l'entrada a la planta de Dow Chemical de Tarragona.

La fusió de Dow i Dupont obliga a cedir una de les fàbriques de Dow de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) ha donat aquest dilluns llum verda a la fusió de les empreses químiques Dow Chemical i Dupont amb la condició que aquesta última cedeixi una part important del seu negoci de pesticides, inclosa la major part de la seva divisió mundial de Recerca i Desenvolupament (R+D). A més, Dow s'ha compromès a cedir dues fàbriques de copolímers d'àcids, una d'elles la de producció al complex industrial de Tarragona, i l'altra als Estats Units, així com un contracte amb tercers a través del qual proveeix ionòmers, ha informat l'Executiu comunitari.

Pel que fa a la desinversió del negoci de pesticides de Dupont, l'empresa cedirà en particular la major part del seu negoci d'herbicides i insecticides, incloent les fàbriques i personal implicat en aquesta producció, així com certes llicències exclusives relatives al seu negoci de fungicides. «La nostra decisió d'avui garanteix que la fusió entre Dow i Dupont no redueix la competència de preus per als pesticides que ja existeixen ni la innovació per obtenir productes més segurs i millors en el futur», ha dit la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager.

Dow Chemical té una capitalització d'uns 70.500 milions d'euros al canvi i Dupont, d'uns 63.500 milions d'euros, amb la qual cosa la fusió de les empreses, les dues nord-americanes, crearia un colós mundial del sector químic amb unes vendes combinades de prop de 100.000 milions de dòlars. Després d'investigar en profunditat l'operació, anunciada el 2015, la Comissió ha conclòs que els compromisos oferts per les empreses «responen totalment a les preocupacions» de Brussel·les, i que les desinversions propostes «permetran a un comprador reemplaçar sosteniblement l'efecte competitiu de Dupont en aquests mercats», així com «seguir innovant».

L'Executiu comunitari ha reiterat que la seva preocupació era que la fusió, en la seva forma original, hauria reduït la competència en termes de preu i elecció al mercat de pesticides, així com la innovació per a aquest tipus de productes, on «només cinc actors són actius globalment en el procés d'R+D». Pel que faal mercat de petroquímics, la CE tenia preocupació per la combinació de la seva participació al mercat de copolímers d'àcids i la posició dominant de Dupont en el de ionòmers.

A Espanya, les dues empreses donen feina a 3.000 persones. Dow Chemical Ibèrica, la filial espanyola de Dow Chemical, dóna feina a unes 1.500 persones i produeix més de 250 productes, mentre que Dupont compta amb uns 1.400 treballadors en els seus centres de treball de la Península Ibèrica. L'operació és la primera que rep llum verda de Brussel·les dels tres grans projectes de fusió en el sector agroquímic mundial, a l'espera que la CE es pronunciï sobre la fusió de Bayer i Monsanto i de ChemChina i Syngenta.

tracking