Diari Més

Judicial

L'ONCE haurà de retornar els diners descomptats al cec que li van robar

La jutge no considera provada la negligència en què la companyia es va basar per restar-li 318 euros del sou, dels 98 cupons

La CGT, el sindicat que ha dut la seva defensa, va presentar fotografies de com podia haver succeït.

L'ONCE haurà de retornar els diners descomptats al cec que li van robarJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lluís Ortiz, el venedor de cupons cec de la caseta de la cantonada de Ramon i Cajal amb Jaume I, li ha guanyat la batalla a l’ONCE. El Jutjat Social número 2 de Tarragona ha condemnat a la Organización Nacional de Ciegos Españoles a retornar-li els 318 euros que li van descomptar del seu sou d’octubre i novembre del 2015, després del furt de 98 cupons que va patir mentre col·locava els cupons del dia a la caseta, el 9 de juliol del mateix any, per valor de la quantitat anteriorment esmentada. A més, li hauran de reintegrar un 10 per cent més com a interessos –són 31,8 euros més–.

La jutge desestima així la tesi de l’advocat i alhora representant legal d’ONCE en la vista judicial de gener, que defenia que Ortiz havia comès una negligència en deixar els cupons a l’abast del públic, tot i que un promotor comercial de l’ONCE ja l’havia alertat anteriorment de què no els deixés vora la finestreta de venda. Era la seva defensa al judici i alhora l’argument que va emprar la companyia el 2015 per dur a terme el descompte en el sou.

La magistrada no considera «acreditada» la negligència, ja que no es pot provar que Ortiz contravingués les instruccions de l’ONCE, per la qual cosa dóna la raó al venedor. A més, la jutge diu, en la resolució, que el treballador «té el dret bàsic a no ser sancionat quan no ha comès cap infracció en el desenvolupament de la seva activitat i a no ser el responsable únic de la reposició del dany o sinistre» quan es deriva d’una incidència produïda per un agent extern –en aquest cas el ciutadà sense escrúpols que va robar a una persona cega–.

La sentència, dictada el 27 de febrer, deixava la porta oberta a ONCE a un recurs suplicatori davant la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però la companyia ha optat per no seguir amb el litigi. L’advocat d’Ortiz, del sindicat CGT de Tarragona, ha rebut ja la confirmació oficial que el text és ferm i definitiu, així que, en les properes setmanes, l’Organització de Cecs haurà de procedir a reintegrar l’import final de 349,8 euros al Lluís –com així el coneixen els seus clients habituals de Ramon i Cajal–.

L’home ha rebut amb entusiasme el veredicte pel precedent que pot marcar de cara altres venedors amb ceguera que pateixin un furt en unes condicions semblants. «És un gran èxit pel nostre col·lectiu. Aconseguim que es tinguin en compte uns drets com a treballadors que fins ara no teníem», apunta a Diari Més. I és que, tal com ja va denunciar el venedor a aquest diari i ara també apunta la sentència, a la pòlissa d’assegurança de l’ONCE amb l’empresa escollida «s’exclou la cobertura per furt o sostracció», únicament es contempla el robatori. D’aquí que la jutgessa condemni a l’ONCE i no pas a l’empresa asseguradora. «Queden expressament exclosos –de la pòlissa– els furts, considerant-se aquests, tota aquella apropiació dels béns [...] sense emprar força o violència en les coses, ni intimidació ni violència exercida sobre les persones», es llegeix al veredicte, i el que Ortiz resumeix de la següent forma: «Si no hi ha forcejament o agressió als treballadors, no ens cobreix el que ens han furtat... Però com haig de defensar jo els cupons davant d’un robatori, si no veig que me’ls estan prenent?».

Com sembla obvi, el venedor no va emprendre la batalla judicial –que s’ha acabat allargant ben bé dos anys– pels diners, «potser el més fàcil hauria estat no fer res, acceptar que m’ho traguessin del sou i oblidar-me de l’assumpte, però jo ja els hi vaig dir als responsables de Tarragona que, amb mi, havien tocat pedra. Crec que tinc una obligació amb els més joves de l’entitat i els hi he d’aplanar el camí perquè no hagin de viure una situació semblant. Vull que es facin respectar i que no es quedin quiets davant d’una injustícia», apunta Ortiz, adoptant el rol de mestre, la professió de la seva vida que va haver de deixar a mesura que avançava la seva malaltia ocular degenerativa, retinosi pigmentaria.

Carrega contra UTO-UGT

Ortiz es mostra infinitament agraït al sindicat al qual està afiliat actualment, la CGT de Tarragona, que ha batallat per aconseguir que li tornessin els diners, però no amaga la seva indignació amb l’actuació d’UTO-UGT –la branca sindical de la UGT a ONCE– davant d’un furt anterior que va patir, al gener del 2012, per valor de 90 euros. «En aquest últim episodi que he patit, la CGT m’ha defensat i m’ha ajudat sense cobrar-me res d’afegit però, a l’episodi del 2012, quan també vaig voler dur la situació per la via judicial, els d’UGT, després d’estar afiliat i pagant durant 15 o 16 anys, em volien cobrar vora 150 euros per tenir un advocat. Com havia de pagar jo 150 euros si demanava recuperar-ne 90? Em costava diners. Crec que qui ens hauria de defensar, com és el cas d’aquest sindicat majoritari, no ho està fent i no està denunciant els abusos que patim els venedors cecs. Em vaig sentir molt desemparat en aquella ocasió», recorda enfadat el venedor.

tracking