Diari Més

Comerç

El 90% de les peixateries del Mercat tanca durant la tarda de dissabte

La majoria de parades de peix i marisc del nou edifici assegura que «obrir durant tot el dia és poc factible»

El nou Mercat Central compta amb 10 parades de peix i marisc, 16 de carn, 8 de fruita i verdura i 6 de pesca salada, bars i fleques.

El 90% de les peixateries del Mercat tanca durant la tarda de dissabteCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé totes les peixateries del Mercat Central van decidir no obrir durant la tarda del primer dissabte al nou edifici. Només una, de les deu parades de peix i marisc que hi ha, va aixecar la persiana per oferir el servei de degustació. La resta, al voltant de les quatre de la tarda, va recollir. Aquesta mesura arriba després que, un grup de paradistes del nou Mercat Central, es mostrés en contra dels nous horaris marcats: de dos quarts de nou del matí a les nou del vespre. Segons alguns testimonis, dissabte a la tarda, els ciutadans entraven al nou Mercat i, quan veien que no hi havia cap parada de peix oberta, baixaven a comprar al Mercadona. Les peixateries no van ser les úniques que van tancar; alguna botigs d’aviram i alguna parada de fruita i verdura també va tancar portes.

La presidenta de l’Associació de Paradistes del Mercat Central, Maria Virgili, explica que «em sap greu que hi hagi parades que hagin tancat durant el primer cap de setmana del nou edifici, però jo no sóc ningú per dir res. És l’Ajuntament qui ha de fer complir el reglament, nosaltres no. La nostra feina és estar al costat de tots els paradistes, escoltar-los i mostrar el nostre suport». Tot i així, Virgili reconeix que «dissabte a la tarda, el nou Mercat Central estava ple de gom a gom, i hi havia molts clients que ens preguntaven on podien comprar peix».

Per la seva banda, Paquita Pons, de la Peixateria Tinet, assegura que «vam tancar quan el peix es va acabar. No té cap sentit tenir la parada oberta sense peix». Pons afegeix que «ja vam comprar més gènere de l’habitual, però no podem fer una gran compra i arriscar-nos a què sobri i haver d’arrossegar el peix tota la setmana». Tot i així, la propietària de la Peixateria Tinet, confessa que «no és factible obrir tot el dia. Som empreses familiars i petites, que oferim peix de Tarragona de primera qualitat. Quan s’acaba, s’acaba. Però volem deixar clar que farem tot el que estigui a les nostres mans perquè el Mercat funcioni». Pons assegura que, en un principi, «nosaltres abaixarem la persiana del negoci quan s’acabi el gènere. No és el mateix vendre peix que xoriços».

Cal recordar que, dijous passat, durant la inauguració del nou Mercat Central, la majoria de paradistes coincidien a dir que la principal por d’aquesta nova etapa era fer front als nous horaris. Fins ara, els paradistes obrien fins al migdia i, els divendres, també a la tarda. El canvi d’horaris ha comportat, en alguns casos, que empreses petites i familiars hagin hagut de contractar més personal per cobrir totes les franges horàries.

Tal com marca el Reglament del Mercat Central, aprovat definitivament en el plenari del 24 d’abril del 2015, les parades hauran d’estar obertes al públic ininterrompudament, com a mínim, de les nou del matí a les vuit del vespre. Després de les queixes d’alguns paradistes, s’ha donat l’oportunitat de tancar de dos quarts de quatre fins a les cinc de la tarda, o bé, tancar dilluns al matí i/o dissabte a la tarda. Aquesta proposta serà vàlida sempre i quan hi hagi un mínim del 60 per cent de la superfície comercial oberta. Finalment, però, i a petició dels representants dels paradistes, el Consell d’Administració d’Espimsa, celebrat el passat 8 de març, va aprovar que l’horari comercial sigui de dos quarts de nou del matí a nou del vespre.

Maria Virgili, presidenta de l’Associació dels Paradistes, assegura que «hem de provar de fer aquest horari. Hem fet una gran inversió. Sabem que no és fàcil, però hem de ser valents. El model del nou Mercat no té res a veure amb el d’abans. Mai més tindrem a l’abast una oportunitat com aquesta».

tracking