Diari Més

Reconeixement

ERC homenatja la peixatera Maria Cinta Comí com a reflex de les dones

La serrallenca, que ha rebut el XIè Premi Montserrat Bertran, es jubila després de 52 anys treballant al Mercat Central

Maria Cinta Comí va rebre el premi al Pati Jaume I de l'Ajuntament, ahir, acompanyada de regidors d'ERC i de familiars.

ERC homenatja la peixatera Maria Cinta Comí com a reflex de les donesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Les dones que treballem fora i a casa tenim molt de mèrit. Les dones som fortes». Aquestes van ser les poques paraules que l’emoció va deixar dir a la serrallenca Maria Cinta Comí Tono, que va rebre el XIè Premi Montserrat Bertran, impulsat per ERC Tarragona. Comí ha estat, fins a enguany, peixatera del Mercat Central. Després de 52 anys darrere del taulell, s’ha jubilat. «Trobo a faltar la meva feina, encara no m’he fet a la idea. De fet, em costa entrar al Mercat, perquè encara m’agradaria ser-hi treballant», assegura Comí.

Ahir al matí, el Pati Jaume I, es va celebrar l’homenatge a Maria Cinta Comí. Els seus amics i familiars van acompanyar-la en un moment tan especial. La Maria Cinta és una persona senzilla i humil. És tímida, tot i que el caràcter serrallenc es deixa entreveure en cada paraula. Quan els regidors d’ERC van proposar a Comí ser la guardonada, la peixatera va dir que no. «És la primera vegada en onze anys que ens passa», explicava el portaveu del grup municipal d’ERC, Pau Ricomà. «Sóc molt tímida i no sabia que dir. A més, penso que hi ha persones més importants que s’ho mereixen», deia la Maria Cinta.

Però el grup municipal ho tenia clar. «La Maria Cinta representa a un sector molt feminitzat, com és el Mercat Central i les peixateries. Sabíem que enguany es jubilava i vam creure que el premi havia de ser per ella. A més, és molt important la valoració que els companys del Mercat tenen d’ella. Tothom se l’estima. Ha fet una molt bona feina», explicava Ricomà. Les germanes i el cunyat de la Maria Cinta la van convèncer. «Ha estat un dia molt important, mai m’hagués imaginat viure un dia com el d’avui», assegurava, emocionada, Maria Cinta.

Per la seva banda, la presidenta d’Òmnium del Tarragonès, Rosa Maria Codines, que va ser premiada l’any passat, va destacar que «l’homenatjada d’avui representa moltes dones anònimes que treballen fort i que, per tant, ajuden a tirar endavant el paí». També va participar en l’acte, la presidenta de l’Associació de Paradistes del Mercat Central, Maria Virgili, qui, visiblement emocionada, va assegurar que «la Maria Cinta representa l’essència del Mercat. Passa de puntetes per la vida, però deixa petjada». Virgili va explicar que, quan la premiada es va jubilar, Espimsa va organitzar una festa per ella. «Ets un gran exemple. De gran vull ser com tu», deia Virgili.

La serrallenca homenatjada, que regentava la parada Peix Fresc Maria Cinta fins fa cinc mesos, ha treballat 52 anys darrere d’un taulell. L’any 1915, la seva àvia va inaugurar el Mercat Central. Després, va ser la seva tieta qui es va fer càrrec del negoci. Finalment, la Maria Cinta va continuar l’ofici familiar, que anys més tard, va ensenyar al seu fill. «El meu fill ha estat cinc anys treballant amb mi, però no hem continuat per circumstàncies del nou Mercat», explicava la protagonista, qui afegia que «ha valgut la pena esperar deu anys, han deixat un Mercat preciós». La Maria Cinta va confessar que encara no ha entrat al nou edifici. «Trobo a faltar molt la meva feina, em costa adaptar-me», assegurava l’homenatjada.

El premi

Amb el premi, ERC Tarragona recorda la pedagoga Montserrat Bertran, una membre molt activa de la vida en la comunitat educativa de l’Escola Normal de Tarragona (de la qual va ser nomenada directora l’any 1936). Bertran va exercir de professora numerària de Pedagogia i va estar casada amb el professor i diputat d’ERC al Parlament, Manel Galès. Va ser una activa defensora de la llengua i les llibertats del poble de Catalunya. Encarregada de les classes de català a l’Escola Normal, Bertran també va ser nomenada Delegada de l’Associació de l’Ensenyança Catalana a les comarques tarragonines.

tracking