Diari Més

Cultura

L'Offside Fest porta l'ascens del Nàstic a la pantalla

Els millors documentals futbolístics es poden veure en aquest festival de Barcelona

'Fins al final', el documental sobre l'ascens grana a Segona Divisió.

'Fins al final', el documental sobre l'ascens grana a Segona Divisió.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La quarta edició del Festival Internacional de Cinema Documental, 'Offside Fest', projectarà fins al 26 de març una trentena de documentals de futbol que indaguen en clubs icònics com el Juventus, la revolució del futbol islandès o la història del futbolista gallec Santiago Formoso.

L''Offside Fest 2017' (Festival fora de joc) se celebra a Barcelona del 16 al 26 de març i projectarà un total de 17 llargmetratges i 10 curtmetratges, com 'Black & White Stripes', sobre la Juventus, o 'Les Bleus', que relata la història dels últims 20 anys de la selecció francesa.

La inauguració del festival ha comptat amb l'exjugador del New York Cosmos, Santiago Formoso, que va arribar a jugar al costat de Pelé, Beckenbauer i Cruyff, i que protagonitza el documental 'Alén do Cosmos', que «rescata una història que havia quedat molt amagada», ha afirmat a Efe el director del festival, Oriol Rodríguez.

El documental del futbolista gallec és una de les tres produccions espanyoles que competeixen en la nova categoria d'aquesta edició, la Secció Oficial Nacional, al costat de 'The Other Kid', el somni d'un nen ugandès que vol ser com Fernando Torres, i el seguiment de l'ascens delNàsticde Tarragona a Segona A.

«Ens fa molta il·lusió, perquè volem que el festival serveixi també d'impulsor de les produccions fetes a casa, encara que aquest any només n'hi hagi tres», assegura Rodríguez.

Seguint l'exemple de certàmens internacionals com el '11mm' a Berlín o 'Cinefoot' a Rio de Janeiro, 'Offside Fest' és el primer festival independent de cinema futbolístic a Espanya, la quarta edició del qual a Barcelona s'endevina «la millor dels quatre anys».

«Hem ampliat programació. Encara que el futbol té molta importància el dia a dia de la nostra societat, paradoxalment aquests documentals tenen molt poc recorregut comercial», ha assegurat el seu director, en referència a l'esperit 'indie' de les produccions participants.

El festival va rebre en els seus primers dies de projecció la visita d'Arnór Gudjohnsen, el primer mite del futbol islandès i pare de l'exfutbolista del Barcelona, Eidur Gudjohnsen, amb motiu del documental 'Inside A Volcano', que explica el miraculós ascens de la selecció islandesa de futbol.

També s'exhibiran documentals de figures com Zlatan Ibrahimovic, George Best, Jorge Sampaoli, Mbark Boussoufa i el primer guanyador de la Pilota d'Or, Stanley Matthews, així com històries anònimes sobre els orígens del futbol al Brasil.

«Intentem reflectir que hi ha històries que tenen una rellevància cultural i política molt potent, però que queden eclipsades pel que és el dia a dia del futbol», explica Rodríguez.

«Només cal veure el que va passar amb el Barça la setmana passada (la seva històrica remuntada contra el PSG a la Lliga de Campions) per entendre com d'important és el futbol com a fenomen social», afegeix.

El Cine Maldà acollirà totes les sessions de dijous 16 al diumenge 19 de març, així com de dijous 23 al diumenge 26 de març, amb l'excepció del divendres 24 de març, dia en què l'Antiga Fàbrica Estrella Damm albergarà el festival.

tracking