Diari Més

Infraestructures

Unes passarel·les permetran superar a peu el llit dels rius Francolí i Gaià

El Consell Comarcal del Tarragonès treballa en un projecte per instal·lar-les aquest any

Una de les passarel·les podria estar en aquest punt, prop del Pont de Santa Tecla.

Unes passarel·les permetran superar a peu el llit dels rius Francolí i GaiàCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Comarcal del Tarragonès té avançat un estudi per instal·lar diverses estructures mòbils al tram final del Francolí, al seu pas per Tarragona, per tal de poder creuar-lo a peu o en bicicleta quan el riu baixa amb aigua, i el mateix està fent per superar el riu Gaià. El president del Consell, Pere Virgili, va informar ahir a Diari Més que «es treballa en aquest projecte», que es troba en fase «avançada». «Els projectes es troben en fase de redacció i la previsió és adjudicar-los aviat amb la intenció de poder fer-los aquest any», va dir.

Virgili va explicar que els tècnics treballen en l’opció de tres sistemes que facilitarien retirar les passarel·les en cas de riuada. Una, seria col·locar blocs de formigó, «com es pot veure en carrers de Pompeia per creuar-los», una altra seria «una passarel·la de fusta» i la tercera opció és una mena de «palanca que no està subjecta per un costat i que funcionaria com l’agulla d’un rellotge en cas de baixar molta aigua, en el sentit que es mouria pel corrent i, un cop la quantitat tornés a la normalitat, es tornaria a col·locar a lloc», va comentar.

El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, Antoni Peco, va manifestar que «fa uns anys que reivindiquem la instal·lació d’unes passarel·les mòbils per poder creuar a banda i banda del riu i sabem que el Consell està treballant en el projecte». Peco va dir que la proposta que la FAVT va traslladar al Consell contemplava la instal·lació de passarel·les a l’altura del Pont de Santa Tecla, on finalitza el Parc del Francolí –en el lloc que travessa el riu l’A-7– i una tercera coincidint amb les hortes de Sant Salvador.

L’objectiu que pretén la FAVT és «aconseguir que el Francolí deixi de ser una barrera entre el centre de la ciutat i els barris de Ponent, i facilitar l’accés a peu o en bicicleta a les persones que utilitzen els camins». «El primer dels barris que hi ha al marge dret del riu és Parc Riu Clar, al qual es pot arribar per un camí», va destacar. Quan el riu baixa amb aigua, «molta gent que hi va caminant i que el vol creuar, no pot». Amb les passarel·les, «augmentaria molt el nombre de persones que anirien d’una banda a l’altra caminant» i, a més, «suposaria acabar amb aquesta barrera natural que és el Francolí».

També al Morell i la Riera

Pere Virgili va informar que el projecte d’instal·lar elements que permetin creuar el Francolí i el Gaià afecta a diverses poblacions. Tot i parlar «de memòria», el president del Consell va dir que, pel que fa al Gaià, «hem reactivat un projecte per poder travessar el riu en diversos punts localitzats a la Riera, el Catllar i, crec, també, a Ardenya». «Estem parlant amb els diversos ajuntaments per treballar en la part del projecte que haurien d’aportar», va dir.

Per alta banda, i pel que respecta al Francolí, Virgili es va referir a ubicar petites infraestructures per superar la llera del riu a Tarragona, a Constantí i als Garidells o el Morell.

tracking