Diari Més

El Síndic de Greuges demana «equilibrar» les festes a la Part Alta

Rafael Ribó recorda que la ciutat és l’única capital catalana que no disposa d’un mapa acústic

Una muestra de la suciedad.

Farts de Soroll denuncia la brutícia del primer dia de festa de Santa TeclaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, demana «equilibrar» les activitats festives i culturals i el dret a la convivència dels veïns de la Part Alta de Tarragona. Ribó s’hi ha referit aquest dijous coincidint amb la presentació d’un informe en què demana prioritzar el dret al descans i la racionalització de la utilització de l’espai públic i les activitats molestes. Aprofitant la seva estada a la ciutat, el Síndic ha emplaçat el consistori a enllestir el mapa d’activitat acústica, atès que és «l’única capital de Catalunya» que encara no en disposa. Ribó també ha explicat que, arran de les queixes que li han fet arribar des de la plataforma ‘Farts de Soroll’, ha requerit més informació a l’Ajuntament sobre l’emissió de sorolls, el seu control i la freqüència d’activitats al nucli antic.

Ribó ha recordat que la institució va rebre l’any passat una primera queixa del col·lectiu acompanyada d’un centenar de signatures, arran de la qual va realitzar diverses recomanacions a l’Ajuntament. Tot i això, segons el Síndic la resposta del consistori no va ser «prou satisfactòria». Arran d’una segona queixa rebuda el mes passat, aquest cop amb més d'un miler de suports, s’ha fet un nou requeriment d’informació més exhaustiu.

Ribó ha indicat que han demanat a l’Ajuntament que detalli quin és el grau d’emissió de sorolls, el nombre d’activitats, la freqüència amb què es porten a terme, quina és la seva afectació al descans veïnal, quin control hi ha previst i quines actuacions porta a terme la Guàrdia Urbana, entre d’altres. «Volem equilibrar que hi hagi activitats com la Setmana Santa o els castellers, amb el dret a la convivència de les persones. No pot ser que per turisme, per activitats desmesurades o per exagerar celebracions s’afecti a un dret bàsic», ha subratllat.

El Síndic ha recordat que la Llei 11/2009 preveu que es puguin autoritzar un màxim de dotze espectacles públics o d’activitats recreatives extraordinàries l’any. El problema rau en la interpretació que els consistoris fan de la normativa, segons el Síndic. Així, Ribó ha apuntat que quan alguns ajuntaments entenen que dotze festivals poden durar una setmana o deu dies cadascun d’ells, «estan fent trampa i afecten el dret de les persones».

En aquest sentit, el Síndic ha explicat que, si es compleix la legislació, s’informa amb antelació dels espectacles, se’n controla l’horari i es procura que els actes no es facin a prop «de gent que intenti descansar», s’han de permetre. «El que no pot ser és que amb l’excusa de les dotze activitats singulars hi hagi gresca tot l’any», ha reblat.

Ribó ha presentat aquest dijous l’informe ‘El dret a la convivència’, en el qual situa els veïns i els vianants com a eix central de les polítiques de regulació de l’espai públic. En el seu estudi, el Síndic de Greuges aborda les problemàtiques derivades de la contaminació acústica, la mobilitat amb bicicletes i vehicles de mobilitat personals -patinets o ‘segways’-, l’oci nocturn, el turisme, les obres públiques o el comerç irregular.

L’informe se centra en un dels seus punts en les molèsties derivades de l'organització d'actes amb motiu de festes majors o activitats extraordinàries. El Síndic suggereix que cal trobar un equilibri per compatibilitzar la qualitat de l'espai públic com a medi acústicament no contaminat i el dret al descans dels veïns amb la realització de l'activitat econòmica i artística.

Pel que fa a la presència de terrasses de bars i restaurants, una de les queixes del col·lectiu ‘Farts de Soroll’ per la Part Alta de Tarragona, el Síndic denuncia que, sovint, aquestes instal·lacions ocupen espais «desmesurats» a la via pública i que tenen uns horaris que coincideixen «poc» amb el temps de descans dels veïns. Per aquest motiu, recomana ordenances que determinin les previsions d'horaris d'obertura i tancament.

tracking