Diari Més

Política

CUP i ERC presenten mocions sobre sostenibilitat i l'adequació de l'N-340

Defensaran propostes plantejades per tres organitzacions veïnals del centre de la ciutat i de Llevant

Imatge de

CUP i ERC presenten mocions sobre sostenibilitat i l'adequació de l'N-340Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups municipals de la CUP i ERC presentaran al plenari del pròxim divendres, de manera conjunta, per una banda, una moció per garantir el compromís de l’Ajuntament de Tarragona vers la reducció d’emissions i la lluita contra el canvi climàtic i, per una altra, una moció que insta que s’efectuïn les oportunes millores en la senyalització i accessibilitat de l’antiga carretera N-340 al seu pas pel Llevant de Tarragona, per tal de promoure’n la integració urbana, la seguretat vial i promoure el transport públic i sostenible.

En la sessió del divendres, republicans i cupaires defensaran la necessitat de lluitar contra l’escalfament global mitjançant el desplegament del Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES), que el Consistori tarragoní ja va aprovar el 2008, i que preveu accions municipals que s’han d’assolir abans del 2020. Aquest Pla preveia el desplegament, en tres fases, de les accions encaminades a assolir els objectius de reducció d’emissions de CO2. Paral·lelament, el 31 de gener d’enguany, la Generalitat de Catalunya va posar les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, amb la voluntat de millorar en l’eficiència energètica industrial i d’edificis.

Jordi Fortuny, regidor d’Esquerra Republicana, i Laia Estrada, regidora de la CUP, van recordar ahir en roda de premsa que els objectius per al 2020 preveien una disminució d’un 20% en gasos d’efecte d’hivernacle, mentre que actualment l’objectiu és assolir el 100% abans del 2050.

Per a la portaveu de la CUP, Laia Estrada, la intenció és «reestructurar el PAES per donar-hi marge d’acció a Tarragona». «És un pla assumible i necessari», va afegir, mentre que per al conseller Fortuny «hi ha els instruments i ara el que cal fer és aplicar-los i replantejar-los d’acord amb els objectius».

Tots dos regidors van desglossar les accions més destacades d’aquest pla, que preveu instal·lar llums de LED per reduir el consum energètic, dur a terme campanyes de sensibilització energètica en àmbits educatius, o seleccionar un edifici emblemàtic (nou o per a rehabilitar) per a aplicar criteris bioclimàtics, amb utilització d’energies renovables i d’emissió zero, entre d’altres.

El futur de l’antiga carretera

En darrer terme, Estrada i Fortuny van presentar la proposta que els van fer arribar des de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, l’Associació de Veïns Tarragona Centre i la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant per ser presentada davant el plenari de l’Ajuntament. Aquesta moció aposta pel transport públic i la millora i adequació de l’antiga N-340 al seu pas per Llevant, pel que fa a elements de seguretat i la inclusió de la via en l’entramat urbà. Per part d’ERC i la CUP, sempre s’ha valorat molt positivament la preservació de l’entorn de la platja Llarga, però reclamen, d’acord amb la proposta veïnal, que s’instal·lin dos passos de vianants semafòrics a Cala Romana i a Solimar, atès que l’antiga carretera cal integrar-la com a vial urbà.

Les intervencions proposades també passen per assegurar la viabilitat del transport públic, que es veuria afavorit per la millora de la seguretat de la calçada. Afirmen que l’aposta pel transport públic ha de passar per fer front a les problemàtiques de seguretat en comptes d’optar pel tancament de parades.

Cal recordar que des de l’entrada en servei de l’autovia A-7 fa pocs anys, el nombre de vehicles que hi circulen per l’antiga N-340 s’ha reduït i, des de diversos sectors ciutadans, es demana la seva conversió en una àmplia avinguda.

tracking