Diari Més

Salut

Una dieta saludable millora la qualitat de l'esperma

Així ho conclou un estudi realitzat per investigadors de la URV i l'IISPV

Esperma humà sota el microscopi.

Una dieta saludable millora la qualitat de l'espermaUniversitat Rovira i Virgili

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dieta saludable millora la qualitat espermàtica i la fecundabilitat de la parella. Així ho conclou un estudi realitzat pels investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i de L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), els quals han realitzat la primera revisió de tots els estudis observacionals que relacionen els diferents components de la dieta amb la fertilitat masculina i la fecundabilitat.

Els resultats d’aquesta investigació demostren que una dieta saludable, rica en alguns nutrients com els àcids grassos omega-3, alguns antioxidants i altres vitamines i un baix consum d’àcids grassos saturats i àcids grassos trans s’associen a una millora de la qualitat dels paràmetres espermàtics. A més, aliments com el peix, i marisc, el pollastre, els cereals, les verdures , la fruita i els làctics baixos en greixos també fan augmentar la qualitat del semen. Per contra, un consum excessiu de carns vermelles i processades, aliments rics en soja, dolços i begudes edulcorades, certs làctics sencers, i la ingesta d’alcohol i cafeïna en alguns estudis perjudica la qualitat espermàtica. En relació a la fecundabilitat, un elevat consum d’alcohol, cafeïna i carn vermella i processada en homes s’ha relacionat negativament amb les probabilitats d’embaràs o taxes de fertilització de les parelles.

D’aquesta manera, l’estudi determina que el fet que els homes segueixin una dieta saludable com la mediterrània pot millorar de forma significativa la qualitat espermàtica i augmentar la taxa de fecundabilitat de la parella. Segons els investigadors, les conclusions extretes del treball serveixen per proporcionar una visió global de la investigació que relaciona la dieta amb la fertilitat masculina i la fecundabilitat perquè es puguin realitzar recomanacions dietètiques segures i efectives en un futur.

L’estudi ha estat realitzat pel doctor Albert Salas-Huetos, investigador postdoctoral; la doctora Mònica Bulló, professora agregada, i l’ha liderat el doctor Jordi Salas-Salvadó, catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV. Els resultats s’han publicat a la revista científica Human Reproduction Update aquest març. Es tracta de la revista científica de més impacte i la més citada de las àrees de reproducció humana i de ginecologia i obstetrícia.

D'esquerra a dreta els doctors Mònica Bulló, Albert Salas-Huetos i Jordi Salas-Salvadó.

Una dieta saludable millora la qualitat de l'espermaUniversitat Rovira i Virgili

tracking