Diari Més

Cultura

Sageta de Foc vol que Tarragona torni a tenir Falles per Sant Joan

Ha convocat una reunió per al pròxim dimecres amb entitats de foc i oberta a tothom per valorar la possibilitat de recuperar aquesta festa

Víctor López, amb la peça que cremar a les Falles del 2015.

Sageta de Foc vol que Tarragona torni a tenir Falles per Sant JoanCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recuperació de les Falles que es van fer a Tarragona els anys trenta està cada cop més a prop. El Casal Popular Sageta de Foc ha convocat per al pròxim dimecres al seu local del carrer La Nau, a les 19.30 hores, una reunió oberta a tothom per debatre la possibilitat que la ciutat torni a organitzar aquesta activitat festiva relacionada amb el foc que, tot i la seva curta existència de quatre anys, va ser molt popular. L’inici de la Guerra Civil va donar per terminada una iniciativa que va néixer per impuls d’uns treballadors dels ferrocarrils valencians que la van portar a la ciutat.

Teresa Mor, representant de Sageta de Foc, ha informat Diari Més que «hem buscat en l’hemeroteca i hem comprovat que les Falles van ser importants a la nostra ciutat». L’objectiu de la reunió del dimecres és «recuperar les Falles, si així ho aprova l’assemblea». Si la proposta prospera, «la nostra intenció és que es puguin fer l’any vinent» per falta de temps. Sageta de Foc creu que sí serà possible organitzar una exposició pels vols de Sant Joan on es mostrin fotografies de les Falles que es van plantar en diverses places de Tarragona entre els anys 1933 i 1936.

Sageta de Foc ha convidat a assistir-hi a la reunió a «entitats relacionades amb el foc i a Amics del País Valencià». A més, la comissió ha expressat la seva voluntat de contactar amb Víctor López, jove tarragoní de dinou anys que estudia Belles Arts a València i que des d’adolescent construeix falles. Fa dos anys, va participar en una falla de la Comissió Cuba Literato Azorín, que en la darrera edició va ser la guanyadora de la Secció Especial. López, qui vol dedicar-se professionalment a l’àmbit del sector faller, va manifestar recentment a Diari Més que «m’he documentat i he vist fotografies, i puc dir que vaig quedar al·lucinat amb el gran nivell de les falles que es van fer a Tarragona i que res tenien que envejar a les valencianes». «A la llarga –va dir aquest artista constructor de falles– seria una inversió en turisme, com ho pot ser el Concurs de Focs, i la ciutat trauria un rendiment econòmic».

Teresa Mor va afirmar que la reunió del dimecres plantejarà «recuperar aquesta tradició i fer-ho entre diferents entitats». Mor va recalcar que «és un àmbit a explotar que no sabem si tirarà endavant o no».

La primera

La Falla de l’Estació Central va inaugurar la sèrie a Tarragona. Feia deu metres d’alçada i vuit de longitud, i estava il·luminada. Entre els elements que la formaven, destacaven un pont d’estil romà, sobre el qual hi havia una tortuga i una al·legoria de l’estació de ferrocarril que des de feia anys es volia construir a Tarragona i que es va quedar en un projecte.

El segon any de falles va veure com es plantaven sis en espais cèntrics de la ciutat com la Rambla i les places del Fòrum, Prim i Corsini. El programa d’activitats durava quatre dies, del 22 al 25 de juny. El del 1935 incloïa concursos de bandes, castells de focs, balls, la Cursa Ciclista William Tarin, una cursa de braus, una revetlla al camp del Nàstic i un cos amb carrosses, entre altres propostes.

Les falles van arribar a Tarragona aprofitant un corrent existent als anys trenta i impulsat des d’una entitat de València per exportar aquesta activitat festiva per diversos indrets, fins al punt que es van fer falles en ciutats com Madrid i París.

tracking