Diari Més

Societat

Vora 150 gats acabats de néixer van ser abandonats en contenidors el 2016

La Protectora de Tarragona demana llars d’acollida temporal per als felins de pocs dies que estan arribant, ja que s’acaba d’iniciar l’època de cria

Vora 150 gats acabats de néixer van ser abandonats en contenidors el 2016

Els gatsJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Protectora d’Animals de Tarragona va rebre el darrer any, durant l’època de cria dels gats –entre març i setembre–, unes 40 caixes de cartró trobades vora les illes de contenidors de la ciutat, amb felins acabats de néixer al seu interior. «Les deixen al costat de la brossa, com si els gats fossin un moble vell. A vegades els hi tanquen la caixa i els animals s’asfixien, es deshidraten i alguns moren», explica Núria Güell, voluntària cuidadora dels felins a l’entitat.

Cada caixa de cartró que va arribar a la Protectora el 2016 contenia entre 2 i 6 gats, pel que l’estimació és que vora uns 150 animals van ser abandonats en aquestes condicions a Tarragona. S’hi sumen alguns més, d’altres localitats veïnes: «Hem arribat a trobar una caixa plena de gats en un ascensor d’un bloc d’apartaments de Salou», recorda la voluntària. «Crec que encara falta molta pedagogia perquè la gent entengui que els animals no són un objecte, a banda, cal que sapiguin que és un fet delictiu. L’inconvenient és que cal trobar a les persones que ho fan, in fraganti, en cas contrari, no serveix de res», apunta Güell.

Comencen a arribar els del 2017

Des de fa uns 15 dies, a la Protectora, situada al polígon Riu Clar, estan començant a arribar les primeres gates abandonades, en avançat estat de gestació i els primers gats acabats de néixer d’aquesta nova l’època de cria. Davant la previsible allau d’abandonaments –la punta de naixements es produeix entre finals de març i primers d’abril–, l’entitat fa una crida a la ciutadania perquè actuï amb responsabilitat. La seva presidenta, Maria Rosa Montserrat, demana que, si no es desitja tenir més felins, es procedeixi a esterilitzar als animals, tant mascles com femelles i que, en cap cas, es deixi a les cries al carrer. «Que facin difusió entre els seus amics i coneguts, els petits sempre troben una llar més ràpid que els grans», apunta Güell.

Tot i que acabar amb els abandonaments sembla quelcom utòpic i més veient la manca d’escrúpols d’alguns ciutadans: «Ara fa dues setmanes vam rebre sis gatets provinents d’una empresa de reciclatge industrial. Es veu que algú els havia llençat en un contenidor de ferralla i ningú s’havia adonat que hi eren fins que anaven a passar per la trituradora. Per fortuna els treballadors de l’empresa els van sentir miolar i els van poder salvar», relata Montserrat. Malauradament, la història no ha acabat amb un final del tot feliç, «dos han mort i encara no acabem d’entendre com la resta estan vius, ja que calculem que d’ençà que els van llençar fins que van rebre cures i alimentació havien passat dos dies», explica la presidenta de la Protectora. I és que els gats acabats de néixer necessiten una atenció constant: «Al principi ni hi veuen ni hi senten, se’ls ha de donar menjar cada tres hores i cal ajudar-los a fer les seves necessitats, estimulant-los la panxa», recorda Güell.

Per això, a banda de demanar que la ciutadania s’acosti a adoptar els petits felins –en comptes de comprar-los en una botiga–, la Protectora també fa una crida a través d’aquest diari per a trobar families de Tarragona interessades a fer acollides temporals dels gats que no arriben als dos mesos de vida. «Nosaltres no donem l’abast, s’ha d’estar molt a sobre seu fins que aprenen a menjar sols», desgrana la voluntària.

Polítiques d’esterilització

La Protectora demana als Ajuntaments del territori, i especialment al de Tarragona, que posin en marxa polítiques per a fomentar l’esterilització de cans i felins, sigui mitjançant campanyes o subvencionant una part de l’elevat cost total.

tracking