Diari Més

Societat

Una app per compartir cotxe que preserva la privadesa dels usuaris

L’aplicació Co-car ha estat desenvolupada per tres investigadors de la URV

Els investigadors de la URV David Sánchez, Sergio Martínez i Josep Domingo-Ferrer són els creadors de l'aplicació mòbil.

Una app per compartir cotxe que preserva la privadesa dels usuarisUniversitat Rovira i Virgili

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una aplicació mòbil per compartir cotxe sense intermediaris i que preserva la privadesa dels usuaris. Aquest ha estat l’eina que han dissenyat i desenvolupat els investigadors David Sánchez, Sergio Martínez i Josep Domingo-Ferrer, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV. S’anomena Co-car i està disponible en fase beta per a dispositius Android.

Co-car posa en contacte conductors que volen compartir cotxe amb usuaris que busquen fer el mateix trajecte. Ho fa de forma anònima, sense una empresa intermediària i afavorint la col·laboració mútua. Això és el que diferencia aquesta aplicació de altres plataformes similars, ja que en no haver-hi intermediaris no s'emmagatzemen ni es publiquen dades personals ni de mobilitat a tercers. A més, tampoc es cobren comissions pel servei, que és totalment gratuït.

La informació personal i de mobilitat es transfereix anònimament d’usuari a usuari, ja que treballa amb tecnologia P2P (peer-to-peer). Aquest intercanvi es fa sense revelació de dades fins que es confirma l’acord entre qui busca i qui ofereix transport. Per tant, es garanteix en tot moment la privadesa dels usuaris.

Les xarxes anònimes, però, també poden crear desconfiança i reticència en els usuaris. Per tal que això no sigui un problema el sistema compta amb un mecanisme que manté i actualitza la reputació digital de conductors i passatgers a través de les opinions dels usuaris que ja hi han compartit trajecte. Aquestes opinions es poden consultar abans d’arribar a un acord.

L’aplicació i la recerca que hi ha al darrere han estat desenvolupades dins del projecte “Co-utility”, finançant per la Templeton World Charity Foundation. En aquest projecte es proposen protocols basats en la col·laboració dels usuaris que els permetin preservar la privadesa quan utilitzen serveis en línia.

tracking