Diari Més

Tecnologia

La 'internet fosca' s'autoprotegeix per ser més resistent davant dels atacs

Dos investigadors de la URV han descobert aquesta característica de la xarxa d'internet que manté l'anonimat

Manlio De Domenico (esquerra) i Àlex Arenas (dreta), són els dos investigadors que han realitzat l'estudi.

La 'internet fosca' s'autoprotegeix per ser més robusta davant dels atacsURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, Manlio De Domenico i Àlex Arenas,han descobert que la 'internet fosca' (o xarxa Darknet) és capaç de corregir per si sola els atacs més importants espontàniament augmentant la seva capacitat, informa la URV.

La xarxa Darknet és la porció d'internet en què es manté l'anonimat. Aquesta capacitat de privacitat i de treballar de forma amagada fa que s'utilitzi habitualment per a intercanvis anònims d'informacions sensibles i molt sovint il·legals. Entre d'altres, és un espai digital per a la venda de drogues o l'intercanvi de pornografia infantil i és objectiu freqüent de ciberatacs que generalment fallen.

Ara, els investigadors Manlio De Domenico i Alex Arenas, del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, han aconseguit explicar per què la xarxa resisteix a aquests atacs. En un article publicat a la revista científica 'Physical Review E', analitzen que la xarxa Darknet és pràcticament impenetrable per la seva topologia única, significativament diferent de la resta d'internet. Per demostrar-ho, els investigadors han quantificat, a partir de les dades publicades per l'Internet Research Lab de la Universitat de Califòrnia (Los Angeles), la resistència de la Darknet utilitzant l'anàlisi de xarxes.

Han caracteritzat la seva topologia i han desenvolupat un model que descriu la manera com es transmet en ella la informació utilitzant la «ruta de capes de ceba», una tècnica que xifra els missatges en múltiples capes. Això els ha permès simular com respondria Darknet davant tres situacions: els atacs que es dirigeixen a un node específic, els que provoquen errors aleatoris i els que pretenen desencadenar una cascada d'errors que es propaguen per la xarxa.

Els resultats del treball indiquen que, per causar una pertorbació important, és necessari atacar els diferents nodes de la Darknet quatre vegades més que els d'internet. A més, els atacs en cascada a través dels diferents nodes són fàcilment corregibles afegint més capacitat a la xarxa. Els autors atribueixen aquesta resistència a una topologia més descentralitzada que emergeix espontàniament des del protocol de la «ruta de capes de ceba» de la pròpia Darknet, contra una estructura més heterogènia de la internet que no és fosca.

tracking