Diari Més

A la Budellera hi circularan 99.968 cotxes diaris quan estigui tota urbanitzada

Això és el que recull l’estudi de mobilitat que hi ha incorporat al Pla Parcial 24, en el cas que s’edifiquin 5.700 nous habitatges

El nou barri projectat es construirà en aquesta zona que va des de les instal·lacions del Nàstic fins a la urbanització de Boscos.

A la Budellera hi circularan 99.968 cotxes diaris quan estigui tota urbanitzadaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan el Pla de la Budellera estigui executat al cent per cent, gairebé 100.000 vehicles entraran i sortiran de la urbanització durant el dia. Així ho preveu l’estudi de mobilitat que hi ha incorporat al Pla Parcial 24, conegut com el de la Budellera. El desenvolupament total d’aquest projecte implicarà un increment del trànsit actual a la zona de Llevant amb origen o destinació a Tarragona, concretament en 99.968 viatges al dia en els dos sentits, tenint en compte que s’edifiquin 5.700 nous habitatges, tal com marca l’actual pla i a l’espera que es modifiqui. És per això que el pla preveu la implementació d’un conjunt de mesures amb l’objectiu de garantir la mobilitat dels veïns, ja sigui evitant col·lapses de vehicles o bé facilitant el transport públic. Per la seva banda, els veïns afectats pel Pla de la Budellera, entre les al·legacions, asseguren que «l’estudi de mobilitat no hi ha per on agafar-lo», diu Gemma Fusté, presidenta de la Federació de Veïns de l’Àrea de Llevant.

D’aquests 99.968 vehicles que entraran i sortiran del nou barri, un 99 per cent estaran vinculats al sector de la Budellera i un 1 per cent al sector de la Platja Llarga. La part de la Budellera es localitza entre l’autovia A-7, l’N-340, la carretera del Llorito i la urbanització de Boscos, i la de la Platja Llarga se situa des de la carretera de Barcelona fins a la línia de platja, quedant dividit per la línia ferroviària. Les infraestructures dels dos sectors s’hauran d’adaptar per tal d’acollir els vehicles de la zona.

Segons aquest primer estudi, un 78 per cent de la nova mobilitat es realitzarà a nivell intramunicipal –del barri a Tarragona i viceversa– i un 22 per cent serà de mobilitat interurbana. Pel que fa a modes de transport, el vehicle privat és el mode majoritari (55 per cent), seguit d’anar a peu (22 per cent) i de l’autobús (17 per cent). L’estudi calcula que 55.125 vehicles privats –cotxes o motos– passaran al dia per la zona. És per això que el PP24 preveu dotze connexions del sector de la Budellera amb el viari existent, per tal d’evitar col·lapses i millorar el trànsit. Una d’aquestes connexions contempla la instal·lació d’una nova glorieta, prevista en l’actual enllaç de l’A-7 amb la carretera del Llorito. Segons Gemma Fusté, presidenta de la Federació de Veïns de l’Àrea de Llevant, «el pla està tan mal fet que contempla glorietes en llocs on Foment no permetrà instal·lar-les, ja que no es compleixen els requisits de distància entre una glorieta i una altra. Però segueixen insistint».

Transport públic

La nova demanda de transport públic, en el moment que el barri de la Budellera sigui una realitat, augmentarà considerablement, situant-se en 18.369 viatge més al dia des de la zona de Llevant fins al centre de Tarragona i viceversa. D’aquests, 14.326 es faran en autobús urbà, 2.722 en autobús interurbà i 1.321 en ferrocarril. La nova demanda en autobús urbà es distribuirà amb les diferents línies amb parada pròxima als sectors d’estudi –la Línia 1, la 8 i la 9–. L’estudi, però, no descarta que, quan el pla estigui executat al cent per cent, es crearà una nova línia d’autobús urbà que connectarà Llevant amb el centre de Tarragona i l’estació de tren. A més, aquesta línia també pararà a la plaça Imperial Tarraco per potenciar els desplaçaments interurbans. Aquesta nova línia oferirà nou expedicions al dia, costarà uns 850.000 euros anuals i travessarà l’avinguda central del nou barri de la Budellera. Ara bé, cal tenir clar que, els durant els primers anys, la demanda serà absorbida per les línies ja existents.

Vianants i bicicletes

Actualment, els accessos a la Budellera no disposen d’un espai destinat als vianants, excepte a través de la urbanització de Cala Romana. És per això que el pla ja preveu actuar en el tram que va des de l’N-340 fins a la rotonda de la carretera del Llorito fins al centre de la ciutat. Pel que fa a l’interior del barri, es preveuen voreres superiors a tres metres i carrers de zona 30 o de prioritat invertida. En el sector de la Platja Llarga, la via principal d’accés és l’N-340, que no disposa de voreres adequades per als desplaçaments a peu. El pla preveu un traçat amb un passeig de 12 metres, en el qual hi haurà instal·lats alguns passos de vianants.

Per altra banda, el projecte contempla la carretera del Llorito com a itinerari per anar en bici fins a la Budellera, que també connectaria l’N-340 amb la platja i fins a la Vall de l’Arrabassada. Segons el POUM, seria necessari que el carrer de la Clota també fos un accés ciclable que connectés l’N-340 amb la Budellera. Tots aquests accessos connectarien amb un carril bici segregat a la vorera de l’avinguda central del barri.

L’opinió dels afectats

Segons Gemma Fusté, presidenta de la Federació de Veïns de Llevant, «la mobilitat és un dels punts del pla que més ens preocupa. Quan els veïns de la Budellera es vulguin traslladar al centre, es trobaran una Via Augusta i una Rambla Vella totalment saturades. Exemple d’això és que, quan juga el Nàstic, s’ajunten 5.000 persones i ja es crea el caos. Imagineu què passarà quan la Budellera sigui una realitat». Aquest estudi forma part del Pla Parcial de la Budellera que, fa unes setmanes, la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat va qüestionar. És per això que l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, ha assegurat que el projecte modificat tornarà a sotmetre’s a votació per aprovar-lo inicialment.

tracking