Diari Més

El Pla de la Budellera xoca amb l'Avantprojecte de la Llei de Territori

La memòria preliminar diu que la nova llei «ha de limitar les noves extensions urbanes i ha de prioritzar el reciclatge urbà»

Fotomuntatge que aporta una vista aèria de l'espai on està previst que es construeixi.

El Pla de la Budellera xoca amb l'Avantprojecte de la Llei de TerritoriCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de la Generalitat va aprovar, el passat setembre, la memòria preliminar de l’Avantprojecte de la nova Llei de Territori. Això significa un pas important per la tramitació d’aquesta nova normativa que regularà com han de ser i per on han de créixer les ciutats catalanes. El Pla de la Budellera xoca frontalment amb aquest Avantprojecte de Llei, ja que una de les premisses que contempla la futura normativa és «fomentar el reciclatge urbà front al creixement en extensió». Això significa que, l’administració recomanarà que, durant les pròximes dècades, «l’actuació urbanística se centri en la transformació de la ciutat ja construïda», explica la memòria de l’Avantprojecte.

«La nova llei que vol implantar la Generalitat parla de reciclar la ciutat, no de trinxar-la i destrossar-la, com volen fer aquí», explica Gemma Fusté, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, qui afegeix que «aquesta llei es contradiu al cent per cent amb el Pla Parcial 24». Segons l’Avantprojecte, primer s’ha de cohesionar la ciutat a través d’edificar en espais abandonats. Segons explica Fusté, aquest seria el cas de la zona que uneix el Col·legi Sant Pau amb el cementiri. «És més interessant edificar en aquella zona que no explotar la Budellera», valora Fusté.

Segons la memòria de l’Avantprojecte de Llei «ens trobem en un moment de canvi de cicle i de paradigma de ciutat. Ens enfrontem a una situació i a unes necessitats que no són les que han governat la praxi urbanística de les darreres dècades. La realitat demana posar l’accent sobre nous reptes i objectius». De fet, des de la plataforma veïnal que defensa els drets dels afectats pel Pla de la Budellera, sempre ha argumentat que «Tarragona fa el contrari del que tothom fa. Volem que el Pla de la Budellera serveixi com a punt d’inici per reflexionar sobre quin futur urbanístic vol la ciutat, que no és el mateix que fa deu anys». La nova llei obligarà als ajuntaments a restituir les construccions autoritzades en desús, abans de crear nous habitatges i a establir nous mecanismes per reconduir la problemàtica de les urbanitzacions amb dèficits». La contradicció entre el Pla de la Budellera i la nova Llei de Territori és tangible en cada un dels punts de la memòria, però el més flagrant és el que diu que la nova llei ha de limitar les noves extensions urbanes, prioritzant el reciclatge urbà i la millora del parc edificat existent i infrautilitzat. En cas que aquest Avantprojecte de Llei no avanci, la memòria avisa que es preveu que s’incrementi el grau d’insatisfacció de les necessitats de la població.

«Està d’acord amb nosaltres»

La presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, Gemma Fusté, assegura que «sempre que ens reunim amb l’alcalde ens diu que està d’acord amb el que nosaltres exposem i amb les nostres al·legacions, però, en canvi, continua tirant endavant el projecte». Per altra banda, l’entitat veïnal no es creu que l’informe de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat, que tombava alguns aspectes del Pla de la Budellera, estigués pactat, tal com va declarar l’alcalde en aquest diari. «No em crec que l’informe fos pactat, perquè llavors no té sentit que l’alcalde defensés el projecte el dia abans que sortís aquesta resolució», afegeix Fusté.

L’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, ja va anunciar que el Pla Parcial 24, el de la Budellera, haurà de tornar a sotmetre’s a votació per aprovar-lo inicialment. I és que l’informe de la Comissió d’Urbanisme deixava clar que el projecte s’havia de modificar. «S’ha d’anul·lar sense cap dubte. La Generalitat diu que aquest pla s’ha de portar a terme per fases, en canvi, en el projecte només hi ha una fase. La Generalitat diu que només es poden fer 4.200 habitatges, en el projecte estan contemplats gairebé uns 6.000. Per tant, és lògic que es torni a aprovar», explica Gemma Fusté.

Entre altres modificacions, la Comissió d’Urbanisme indica que el projecte hauria de donar resposta a les línies elèctriques aèries de la zona afectada, la qual cosa no està contemplada en la documentació aportada pels promotors, i no permet construir un aparcament pròxim a la platja Llarga.

Una comissió sense Milà

A principis del mes de març hi ha prevista la constitució d’una comissió de treball per consensuar aspectes del Pla de la Budellera. Segons ha pogut saber Diari Més, en aquest grup de treball hi participaran la portaveu del govern Begoña Floria, la regidora Ivana Martínez, la Federació de Veïns de Llevant, la de Tarragona i l’Associació Tarragona Centre. Fusté lamenta que el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament no hipugui accedir. «És molt fort això, s’haurien de plantejar l’opció de canviar de regidor», conclou.

tracking