Diari Més

L'Hospital Joan XXIII incorpora un nou sistema robòtic quirúrgic d'alta precisió

El primer aparell Da Vinci que s’instal·la fora de la demarcació de Barcelona ha tingut un cost d’uns 2 milions d'euros

El nou aparell, anomenat 'Da Vinci'.

L'Hospital Joan XXIII incorpora un nou sistema robòtic quirúrgic d'alta precisióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha adquirit el nou sistema robòtic da Vinci, que permet una cirurgia d’alta precisió. Fins ara només hi havia sis aparells d’aquest tipus a Catalunya –tots a la demarcació de Barcelona–. El nou equipament ha suposat una inversió d’uns 2 milions d'euros i començarà a funcionar abans de l’estiu. Està previst que, enguany, ja pugui realitzar una vuitantena d’intervencions de les especialitats de ginecologia i obstetrícia, cirurgia general i urologia. El robot suposa la darrera evolució de la cirurgia mínimament invasiva i es considera posterior a la laparoscòpia. Amb aquest equipament, el cirurgià no opera amb les seves mans, sinó que manipula un robot a distància, assegut, amb una consola computeritzada. L’aparell garanteix més precisió tècnica, seguretat clínica i un temps més curt de recuperació del pacient.

L’adquisició del robot suposa l’inici d’un camí que ha de dur el centre cap a la «medicina moderna» i reforçar-lo com a referent quirúrgic del territori, segons ha manifestat el director de l’Hospital Joan XXIII, Albert Pons. El màxim responsable del centre s’ha mostrat àmpliament satisfet de la incorporació de l’aparell, perquè permetrà una cirurgia mínimament invasiva i oferirà una millor prestació assistencial als pacients. «És un equipament tecnològicament punter i esperat», ha destacat el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, qui ha recordat que serà el primer que s’instal·la fora de la demarcació de Barcelona.

El sistema robòtic ‘Da Vinci’, de tecnologia americana, està format per tres components. En primer lloc, disposa d’una consola quirúrgica o centre de control, des d’on el cirurgià controla la fibra òptica i els instruments per mitjà de dos comandaments i pedals. En segon lloc, la part central inclou el carretó del pacient, on s’hi troba el component operatiu i quatre braços mòbils i intercanviables, amb instruments de cinc a vuit mil·límetres per arribar a les anatomies més complexes. Per últim, l’equip es completa amb la torre de visió, que conté la unitat central d’elaboració i processament de la imatge per obtenir una visió en tres dimensions.

Els professionals han destacat els avantatges d’aquest nou sistema robòtic, que han definit com el «futur» de la cirurgia, atès que ofereix més possibilitats que la laparoscòpia. «Suposa un canvi de paradigma en les actuacions quirúrgiques», ha destacat el gerent territorial de l’ICS, Rafael Gracia. De fet, la cap de servei d’Obstetrícia i Ginecologia, Miriam de la Flor, ha afirmat que els «moltíssima precisió» a l’hora d’operar i també més comoditat al cirurgià, que podrà estar assegut. «Això suposarà també una major seguretat per al pacient», ha apuntat

L’aparell suposa un salt a nivell de precisió i ofereix una mobilitat equiparable a la de les mans de les persones. El delegat del Govern, Òscar Peris, ha manifestat que el ‘Da Vinci’ permet a un cirurgià que es troba en una altra ubicació manipular l’aparell a distància. Segons la cap de secció de Cirurgia General, Mònica Millán, el ‘Da Vinci’ millorarà les condicions per intervenir en cavitats reduïdes i, alhora, possibilitarà una recuperació del pacient més ràpida i uns millors resultats funcionals.

En la mateixa línia, el cap de Servei d’Urologia, Josep Segarra, ha explicat que, mentre la laparoscòpia els permetia disposar de quatre moviments, el nou robot n’ofereix set, els mateixos que poden fer amb les mans. L’aparell ofereix una visió en tres dimensions i incorpora tecnologia per suprimir la tremolor de les mans i per interpretar els moviments dels especialistes.

L’ús del sistema ‘Da Vinci’ requereix d’una acreditació específica, per la qual cosa caldrà formar el personal que no en disposa. Actualment, l’aparell s’ha instal·lat als futurs quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria, que obriran a principis d’abril, i després es traslladarà al bloc quirúrgic central. La previsió és que comenci a funcionar entre els mesos de maig i juny, i que aquest any ja pugui portar a terme una vuitantena d’intervencions. Ara per ara, el centre només l’utilitzarà en tres especialitats -Obstetrícia i Ginecologia, Cirurgia General i Urologia- però la intenció és que s’ampliïn en el futur.

tracking