Diari Més

Urbanisme

IKEA condiciona el pagament dels drets comercials a l'obtenció de la llicència

El conveni entre l’empresa i l’Ajuntament contempla que l’import que abonarà la multinacional es destinarà íntegrament a finançar la urbanització

La botiga de Tarragona, que s'ubicarà al costat de la carretera T-11, serà la primera fora de la província de Barcelona.

IKEA condiciona el pagament dels drets comercials a l'obtenció de la llicènciaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ikea pagarà els drets comercials quan l’Ajuntament els hi concedeixi la llicència d’obres. Així ho assegura l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. De fet, així ho contempla el conveni que es va signar l’any 2012 i que ha estat subjecte a modificacions en vàries ocasions. El conveni del 2012, l’últim que ha estat públic, afegeix l’import que abonarà la multinacional, uns 15,75 milions d’euros, que es destinaran íntegrament a finançar la urbanització d’aquest sector urbanístic. Aquesta clàusula del conveni explicaria la rapidesa i urgència amb què es va convocar el plenari extraordinari celebrat ahir, en el qual es va aprovar treure a licitació les obres d’urbanització del Pla Parcial 10, on està previst el nou centre comercial i que costaran uns 18 milions d’euros.

«Ikea té el compromís que, quan la llicència sigui efectiva, l’empresa pagarà el dret de superfície comercial –uns 45.000 metres quadrats–», explica l’alcalde Ballesteros. Aquest compromís es complirà, segons el batlle, d’aquí a tres mesos, quan s’hagi adjudicat l’empresa encarregada d’urbanitzar el PPU10. «És habitual que les empreses actuïn així, es curen en salut», apunta l’alcalde. Cal recordar que la Generalitat ja va concedir la llicència comercial i Ikea va demanar, el passat mes de gener, la llicència d’obres a l’Ajuntament.

Segons l’alcalde, «al mes de juny, ja es podran veure les màquines treballant a la zona». Ahir, el plenari va aprovar treure a licitació el concurs per escollir quina empresa es farà càrrec de les obres. En tres mesos ja s’haurà adjudicat una empresa i comptarà amb un mes per fer l’acta de replantejament. Passat un mes, sempre que no s’interposi un recurs, les obres ja començaran. Per tant, abans de l’estiu, el Pla Parcial d’Ikea serà una realitat.

El barri abasta més de 300.000 metres quadrats i està situat a tocar de l’autovia T-11, entre el barri de Campclar i el parc comercial Les Gavarres. El pressupost de les obres és de 18,4 milions d’euros i el termini d’execució és de quinze mesos. El regidor de Territori, Josep Maria Milà, va explicar que l’edificació del centre comercial d’Ikea es farà simultàniament a les obres d’urbanització, que començaran abans de l’estiu. A banda del centre comercial, el Pla Parcial 10 també acollirà 4.000 habitants i 1.200 habitatges. Una tercera part seran de protecció pública i, d’aquests, n’hi haurà 160 de lloguer social. L’àmbit ocupa una superfície de 302.784 metres quadrats, dels quals 68.000 es destinaran a usos comercials i 30.829 a residencial.

Un plenari amb urgència

Els partits de l’oposició es van mostrar molt crítics amb la urgència del plenari. Els grups van rebre la convocatòria i la documentació a aprovar dilluns abans de les quatre de la tarda. No van tenir ni 24 hores per estudiar la proposta que, en un principi, s’havia de debatre. La CUP i ICV-EUiA van votar en contra de l’aprovació de l’expedient de contractació, i la resta de l’oposició, es va abstenir.

La CUP va justificar el seu vot en contra «per les incerteses econòmiques que envolten aquests tipus de plans». La portaveu de la formació anticapitalista, Laia Estrada, va dir que «som contraris a aquest pla perquè un cop més, no es construeix habitatge per garantir el dret a l’habitatge, sinó perquè era l’única manera que la generalitat donés el vistiplau a la instal·lació de l’Ikea». Per la seva banda, la portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, va destacar que «la urgència del plenari deixa entreveure que no volen que es debati sobre el contingut d’un pla tan important com aquest. Sentís es va mostrar preocupada, tant pel model urbanístic del barri de ponent «que sembla que aquí no cal debatre l’alçada dels pisos», com per la viabilitat econòmica de la urbanització. «L’Ajuntament avança uns diners que s’hauran de pagar amb quotes urbanístiques. Tinc el dubte de si ho recuperarem», conclou Sentís.

tracking