Diari Més

Pesca

El peix blau continua sent jove i petit, després de dos mesos de veda

Els pescadors de l’encerclament demanen que es faci, com més aviat millor, l’estudi biològic per determinar les causes

Els armadors de l'encerclament només han cobrat 15 dies de la veda.

El peix blau continua sent jove i petit, després de dos mesos de vedaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El peix continua sent jove i de mida petita. Així ho asseguren els pescadors que van sortir a la mar la nit de diumenge a dilluns, després de dos mesos de veda. És per això que els pescadors de l’encerclament segueixen demanant que es faci, com més aviat millor, un estudi biològic sobre el perquè d’aquesta mida tan petita. «Fa dos mesos, des del 22 de desembre, que no sortíem a pescar. Avui –ahir pel lector– hem agafat peix, però era jove i petit», assegura Jordi Arbós, vicepresident de la Confraria de Pescadors de Tarragona.

Ahir, els pescadors van arribar amb les embarcacions plenes de peix blau: un total de 3.500 caixes, entre seitó i sardina. Cal recordar que, abans de començar l’aturada, hi havia dies que arribaven amb 200 caixes. Per tant, la veda ha servit per regenerar el mar. Per altra banda, però, la mida no és l’adequada. Aquesta situació fa replantejar als pescadors la manera de treballar.

La Generalitat ha expressat, més d’una vegada, que és primordial portar a terme aquest estudi que determini el canvi de comportament del peix blau a aigües tarragonines. Un estudi realitzat pel govern francès parlava d’un canvi mediambiental a la Mediterrània, que afectaria a aquesta espècie reduint la vida del seitó de sis a tres anys.

La situació dels armadors de l’encerclament és alarmant i preocupant. «Necessitem solucions per poder mantenir les nostres embarcacions i poder pagar als treballadors», explica Arbós, qui afegeix que «ens consta que està aprovat fer l’estudi, però desconeixem en quina situació es troba». El passat 22 de desembre, els pescadors de l’encerclament van tancar les seves embarcacions amb l’única intenció de millorar la situació. Dos mesos després tornen a la mar i es continuen trobant amb peix jove i petit. «Demanem solucions immediates, per posar fi a aquesta situació».

Només 15 dies

La Confraria de Pescadors de Tarragona lamenta que els armadors només han cobrat 15 dies de la veda de l’any passat, quan van estar aturats durant dos mesos. La veda de l’any 2013 i la del 2014 encara no han estat cobrades. «Ara estem intentant que ens paguin, almenys un mes, de la veda que hem fet enguany», assegura Jordi Arbós, vicepresident de la Confraria.

Per altra banda, el Parlament va aprovar a finals del setembre passat una resolució en defensa del peix blau de la costa tarragonina, que plantejava la necessitat que les administracions ofereixin una sèrie de mesures per potenciar i ajudar el sector.

tracking