Diari Més

ensenyament

Alumnes i docents denuncien els canvis que patirà enguany la Selectivitat

Els estudiants de segon de Batxillerat han de canviar la seva planificació curricular, ja que es veuen obligats a examinar-se de matèries concretes

Els alumnes hauran d'escollir la matèria comuna que marxa la seva modalitat de Batxillerat.

Alumnes i docents denuncien els canvis que patirà enguany la SelectivitatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alumnes i professors de segon de Batxillerat de Tarragona es queixen de les modificacions que s’han fet recentment a la Selectivitat. Per molts joves, aquesta prova d’accés a la universitat, és, actualment, el motiu dels seus malsons. I és que a quatre mesos d’examinar-se, les regles del joc han canviat. La comunitat educativa es mostra sorpresa i, a la vegada, indignada pels canvis en la tria d’assignatures a la fase general de la Selectivitat. Aquestes modificacions podrien perjudicar el seu futur professional.

La Selectivitat compta amb dues fases: la general i l’específica. Fins ara, en la fase general, els estudiants havien d’examinar-se obligatòriament de Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castella i Literatura, Llengua Estrangera i, Història o Filosofia. La cinquena assignatura d’aquesta fase es podia escollir entre una vintena d’opcions. Però la cosa ha canviat.

La setmana passada, la secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya va informar que, enguany, els alumnes que es presentin a la Selectivitat només podran triar entre quatre opcions per examinar-se d’aquesta cinquena matèria de la fase general, depenent de la modalitat de Batxillerat. Els estudiants del científic i tecnològic podran presentar-se a Matemàtiques, els del social a Matemàtiques aplicades a les ciències socials, els d’humanístic a Llatí i els alumnes del Batxillerat artístic es presentaran a Fonaments de l’Art. Pel que fa a la fase específica, que és voluntària i serveix per apujar nota fins a 14, els alumnes podran seguir triant entre una vintena d’opcions.

Aquesta modificació es porta a terme amb la intenció que els alumnes de cada branca s’examinin de la mateixa matèria comuna, és a dir, que un estudiant del Batxillerat humanístic no opti per Història de l’Art o que un del tecnològic no es decanti per Dibuix Tècnic. L’única matèria que es pot substituir és, en el cas dels estudiants del Batxillerat científic i tecnològic, la de Matemàtiques per Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials. La resta dels alumnes hauran de presentar-se a l’assignatura que marca la secretaria d’Universitats i Recerca. A efectes pràctics, la majoria dels alumnes incorporava aquestes matèries comunes a la fase específica, la qual cosa els permetia apujar la nota per aconseguir entrar a la carrera desitjada. Així doncs, els canvis en la nota poden ser, en alguns casos, substancials.

El problema és que molts alumnes van començar a preparar el seu currículum de Batxillerat quan van començar a cursar el primer curs. Ara es troben que, a quatre mesos d’examinar-se de la Selectivitat, han de replanetjar-se la situació, ja que s’ha de canviar l’estratègia per aconseguir treure nota per accedir a la carrera.

Canviar d’estratègia

Aquest és el cas d’Anna López, alumna de segon de Batxillerat científic de l’Institut Martí i Franquès de Tarragona. López tenia la intenció d’examinar-se de la matèria Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials en la fase específica i, així, apujar nota. Ara, la seva estratègia per aconseguir entrar al grau d’Infermeria canvia. López haurà de preparar-se per presentar-se a l’examen de Química la fase específica. «Ja m’he apuntat a classes particulars de Química, per poder apujar nota», explica la jove, que afegeix que «la setmana passada ens van informar de la modificació i vam quedar tots en xoc. Ja fa mesos que estem preparant la prova i, ara, ens veiem obligats a canviar l’estratègia».

El professorat, indignat

«Estem extraordinàriament sorpresos per la precipitació de les modificacions. Aquests canvis afecten les planificacions i els perfils dels nostres alumnes. N’hi ha alguns que, amb el currículum que han triat, tenen molt complicat arribar a la nota de tall exigida», explica Miquel Albadalejo, coordinador de Batxillerat de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona. En alguns centres educatius, grups de docents s’estan organitzant en comissions per reforçar als alumnes en algunes matèries, fora de les hores lectives i de manera voluntària.

Tant els equips directius dels centres com els coordinadors de Batxillerat es mostren a disposició dels alumnes per encarar aquesta problemàtica de la millor manera possible. «Buscarem recursos d’on sigui per tal que els nostres alumnes aconsegueixin la ponderació necessària. De moment, només els podem informar dels canvis i comunicar la nostra estupefacció», assegura Miquel Albadalejo. En aquesta mateixa línia, la directora general del Col·legi Mare de Déu del Carme de Tarragona, Maria José Muñoz, assegura que «fa més d’un any i mig que els alumnes treballen amb un objectiu que ara veuen modificat. Tant alumnes com professors, ens trobem perduts. Segon de Batxillerat ja és un any difícil. Només faltava una situació com aquesta».

Recollida de signatures

Davant d’aquesta situació, els estudiants d’arreu de Catalunya, han iniciat una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org per reclamar que «no es canviïn les normes del joc a mitja partida». Els alumnes demanen que no hi hagi modificacions a mitjan de curs. De moment, la iniciativa ha recollit més de 18.000 signatures.

tracking