Diari Més

Infraestructures

Tres-cents empresaris se citen per reclamar més implicació en el Corredor

El nou retard de les obres del tram Vandellòs-Tarragona és un aspecte que preocupa als defensors d’aquesta via vital per comunicar-se amb Europa

El Corredor és una infraestrutura reclamada des de fa temps.

Tres-cents empresaris se citen per reclamar més implicació en el CorredorACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Empresaris de Catalunya i València, majoritàriament, i també Múrcia i Andalusia es reuneixen avui dilluns a Tarragona per debatre sobre el futur del Corredor del Mediterrani i presentar el canal www.elcorredormediterraneo.com, impulsat per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) que presideix Vicente Boluda, on es pot trobar tota la informació referida a l’estat del projecte i els motius econòmics i socials que aconsellen dur a terme aquesta inversió amb caràcter d’urgència. El nou retard en el tram Vandellòs-Tarragona serà un dels punts forts que debatran els 300 empresaris citats al Palau de Congressos, a partir de les 12.30 hores, en una trobada que ha organitzat l’Associació Valenciana d’Empresaris.

El d’avui a Tarragona és el primer d’una sèrie d’actes convocats per forçar el Govern de l’Estat a implicar-se de manera decidida en un projecte d’interès internacional i que frena el concepte de l’Espanya radial.

En el canal de l’AVE es fa referència, entre molts objectius a assolir, poder anar en tren de València a Barcelona en 2 hores i 25 minuts, en lloc de les 3 hores i 45 minuts que són necessaris actualment, o de Barcelona a Alacant en 3 hores i no en 5 hores i 20 minuts. Els impulsors recorden que «la xarxa transeuropea a la qual s’unirà el Corredor Mediterrani vertebrarà Europa de Nord a Sud» i que en els «3.500 quilòmetres de recorregut es concentraran el 54% dels habitants i el 66% del producte interior brut de la Unió Europea, impulsant la competitivitat del nostre continent».

El portal de l’AVE també recull un reportatge sobre l’estat del tram entre Vandellòs i Tarragona, del que diuen és propi del segle XIX. Aquest és un tema especialment preocupant. «El nou retard en la finalització de les obres és un gerro d’aigua freda en el Corredor Mediterrani», subratlla l’AVE. «Al país amb la xarxa d’alta velocitat més extensa després de Xina encara hi ha trams que operen com al segle XIX: amb una sola via per als dos sentits». «Parlem del tram Vandellòs-Tarragona, un autèntic coll d’ampolla en el traçat del Corredor Mediterrani la solució del qual ha tornat a ser posposada pel Govern», remarquen els empresaris valencians. L’AVE recorda que «el tram de 40 quilòmetres entre aquestes dues ciutats catalanes figura com un dels majors obstacles del Corredor Mediterrani, tal com apunten des de la Unió Europea i la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència». «Per ell circulen diàriament trens de llarg recorregut, rodalies, regionals, Catalunya Exprés i trens de mercaderies, obligats a esperar al fet que arribi el seu torn per passar per l’única via disponible», diu.

18 anys per tenir dues vies

La solució al problema es va engegar el 1995 amb un estudi informatiu que va portar a l’inici de les obres de la Variant de Vandellòs l’any 2000. El passat 4 de gener, el Ministeri de Foment anunciava un nou retard d’un any, fins a 2018, per a les primeres proves. «Si el ministre compleix la seva paraula, l’obra haurà durat 18 anys», diu l’AVE.

L’associació empresarial valenciana insisteix a dir que «el tram s’inaugurarà en ample ibèric i, de moment, no està garantit que compti amb el reclamat tercer carril». «En aquest cas, els trens d’ample internacional no podran circular entre Tarragona i Vandellòs i la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia seguiran desconnectades d’Europa», afegeix.

tracking