Diari Més

Sant Pere i Sant Pau

Els problemes de convivència amb els ocupes romanesos continuen

Les batudes policials han pogut reduir-ne el nombre, però alguns residents mantenen el temor i no volen dur als fills a la plaça

El vidre de la porta de l'edifici B de Sant Marc, amb algun pis ocupat, està trencat.

Els problemes de convivència amb els ocupes romanesos continuenJoan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça de Catalunya del barri de Sant Pere i Sant Pau continua sent un focus de problemes, especialment pel que fa a la convivència, tot i els esforços policials, que han aconseguit apaivagar parcialment la situació. I és que el col·lectiu romanès que resideix als blocs del voltant (en alguns casos, en pisos que han ocupat), segueix provocant temor entre la resta de veïns. Els residents asseguren que es dediquen a cometre suposades activitats delictives, que creen conflictes i que presenten una clara manca de civisme. «S’han fet els propietaris de la plaça, jo tinc als meus fills tancats a casa mentre els altres fan el que volen per aquí. Ells no volen sortir per aquesta zona perquè no se senten a gust. Diuen que els insulten i els hi diuen coses. Ara sempre van a Tarragona i estan millor», explicava ahir la Puri, mare de dos joves de 16 i 17 anys que resideixen a la plaça.

No és l’únic cas, una altra família amb dos fills de sis i vuit anys que viu als edificis del darrere dels blocs de Sant Marc comentava que han optat per no portar més als seus petits a la plaça: «Abans els portàvem a jugar aquí, però vam deixar de venir per tota la tensió que hi ha i per estalviar-nos problemes. Imagina’t què podria passar si algun dels nostres fills es baralla amb algun dels seus i es creen problemes... Els nostres nens no se senten a gust i nosaltres tampoc. És que aquesta gent s’han fet els amos de la zona. No és que et facin fora, és que tu prefereixes marxar». Ara opten per altres parcs de l’entorn, «per sort, aquí al barri n’hi ha molts», exposava el marit.

Els blocs de Sant Mateu, Sant Marc, Sant Andreu i Sant Magí han patit una notable degradació d’imatge entre els veïns del barri. Els residents expliquen, amb certa amargura, que quan algú s’interessa per comprar o llogar algun pis i se n’assabenta que hi ha algun domicili ocupat per aquest col·lectiu romanès, es fa enrere. «Els pisos han perdut moltíssim valor. Ara es vénen per uns 28.000 o 30.000 euros. El meu marit i jo ens vam assabentar fa poques setmanes que n’hi havia un que fins i tot es venia per 15.000 euros», garantia la Puri. De fet, l’estat de degradació que pateixen és fàcilment visible: a l’edifici B de Sant Marc el vidre de la porta principal ha estat completament trencat i al seu interior, pujant pels diferents replans, es poden observar diferents portes dels habitatges destrossades i amb panys provisionals, signe d’haver estat ocupats. En aquest bloc, en són concretament dues i, curiosament, a la mateixa banda, la que toca a la plaça. Això és, segons explica un comerciant, perquè els ciutadans romanesos volen tenir permanent contacte visual amb les seves furgonetes, que habitualment estacionen, en alguns casos durant dies i setmanes, al voltant de la zona central. Al seu interior emmagatzemen sovint, desenes de quilos de roba d’origen desconegut, que la Guàrdia Urbana i Mossos ja han decomissat en algunes ocasions per poder-se tractar de peces de roba dels contenidors de recollida.

Por d’un incendi amb la roba

El problema pels residents és que molta d’aquesta roba la pugen als pisos per rentar-la i, suposadament, enviar-la després a altres localitats. «A nosaltres, ens preocupa molt perquè sabem que això passa al pis que hi ha a sobre nostre. S’hi acumulen molts quilos de roba i tenim por que de tot el pes, se’ns pugui enfonsar el sostre o bé es cali foc i ens quedi el local destrossat», explicava un comerciant del bloc de Sant Mateu, qui garanteix que una de les famílies romaneses, fins fa uns mesos, va arribar a tenir dos pisos alhora: «En un que era propietat del banc, al bloc de Sant Magí, hi desaven tota la roba i ells vivien en un altre a sobre nostre. Quan el banc va recuperar el pis van traslladar la roba al de Sant Mateu, que teòricament tenien llogat, però ara hem sabut, segons em va explicar el propietari, que han marxat sense pagar-li els últims cinc mesos».

Alguns romanesos han marxat

El cert és que els veïns han observat que, amb l’augment de les actuacions policials per part de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, el nombre d’ocupes romanesos ha disminuït. «Ara n’hi deuen haver entre quinze i vint. Sí que hem notat que n’hi ha menys», apuntava el comerciant. En general, els residents es mostren satisfets amb els escorcolls i les batudes que s’han anat realitzant, especialment des del mes de juliol, quan la situació, denunciada pels veïns a Diari Més, era ja del tot insostenible. En aquell moment, la població romanesa que causava problemes oscil·lava entre els trenta i els quaranta membres, alguns dels quals dormien a les furgonetes i feien les seves necessitats als racons de la plaça. La font d’aigua potable no es podia utilitzar perquè alguns es rentaven les seves parts íntimes allí. «Agraïm a la policia que hagi incrementat les actuacions a la zona però demanem que es mantinguin en el temps», demanava el president de l’Associació de veïns de Sant Pere i Sant Pau i Sescelades, Luis Trinidad.

tracking