Diari Més

Laboral

Els estibadors faran vaga el 20, 22 i 24 de febrer contra la liberalització

No es mostren contraris a complir amb la sentència de la Unió Europea, però exigeixen al govern negociar per arribar a un acord

L'estiba tracta de carregar i descarregar mercaderies als vaixells, al Port de Tarragona.

Els estibadors faran vaga el 20, 22 i 24 de febrer contra la liberalitzacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estibadors que treballen carregant i descarregant mercaderies al Port de Tarragona han convocat una vaga per als pròxims dies 20, 22 i 24 de febrer, per protestar contra el Reial Decret Llei que va anunciar la setmana passada el ministre de Foment, que comportarà la liberalització del sector. Segons explica Joan Galera, president del comitè d’empresa Estarraco, Societat d’Estiba i Desestiba del Port de Tarragona, S.A., «això significarà l’acomiadament generalitzat dels treballadors». La vaga es portarà a terme durant les hores imparells de les tres jornades, la qual cosa significa que el rendiment laboral baixarà un 50 per cent.

«No estem en contra de la sentència de la Unió Europea, que obliga a liberalitzar el sector, només demanem que el ministre respecti les negociacions entre els treballadors, la patronal i l’anterior representant del ministeri», explica el president del comitè d’empresa, qui afegeix que «dos anys després de negociar amb l’Estat, ara el ministre imposa la sentència europea. No ha servit de res tot el que hem fet fins ara». Aquesta és la principal raó per la qual els estibadors tarragonins i els de tot l’Estat portaran a terme la vaga els pròxims dies 20, 22 i 24 de febrer.

L’acció comportarà que els estibadors del Port de Tarragona treballaran al 50 per cent del rendiment habitual, però es mantindrà l’activitat i no afectarà els serveis de passatgers, per això no es consideren necessaris els serveis mínims. Tot així, aquesta vaga significa un cop fort per l’Estat, ja que, per experiències anteriors, aquestes aturades suposen paralitzar el funcionament habitual del Port.

A banda, els estibadors tarragonins també reivindiquen la professionalització del sector. «Demanem el reconeixement de la professió i no ens la volen reconèixer. Si liberalitzem el sector sense arribar acords amb la patronal, les empreses no tindran l’obligació de contractar a treballadors amb molts anys de formació. I això no ho podem permetre», explica amb indignació Joan Galera, president del comitè d’empresa.

L’estiba és l’única professió no oberta a la llibertat de contractació a l’Estat espanyol. Però la cosa està a punt de canviar. El govern central està elaborant un Reial Decret Llei que posarà fi a les actuals condicions laborals del sector. Així ho exigeix la Unió Europea, en contra de la voluntat dels treballadors. Des de Brussel·les s’exigeix que Espanya adapti el sistema portuari a la normativa de lliure competència.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, es va reunir el passat dijous amb empreses i sindicats del sector per explicar la proposta de reforma. Però no ha agradat als treballadors, que asseguren que «fa més de dos anys que estem negociant un acord amb l’Estat i ara ens diuen que no ha servit de res, la qual cosa significa que ens acomiadaran a través d’un procés d’ERE», assegura Galera. Al Port de Tarragona hi treballen, aproximadament, uns 160 estibadors. En el cas que les prediccions del comitè es facin realitat, l’administració haurà de fer-se càrrec de les indemnitzacions. Però el fet de no fer cas a la reforma exigida per la Unió Europea, l’Estat també hauria de pagar una gran quantitat de diners. Amb la finalitat d’evitar la multa, el govern central modificarà la Llei de Ports.

«Perdrem la feina»

«El ministre de Foment vol eliminar el sistema actual que regula les empreses estibadores i així cada empresa podrà contractar a qui vulgui de nou. Automàticament, nosaltres perdrem la feina», resumeix Galera, qui afegeix que «ens hem trobat amb el ministre per explicar-li els acords que havíem arribat amb la patronal, però ells ens han respost que la decisió és fer un Decret Llei per implantar la sentència europea i liberalitzar el sector».

Segons el comitè d’empresa d’Estarraco, la situació actual al Port de Tarragona és complicada. «La gent està en tensió i es treballa amb pocs ànims. Però seguim treballant», explica Galera, qui afegeix que «exigim al govern que negociï amb les parts. Estem disposats a acatar la sentència, sempre i quan puguem negociar». El comitè assegura que, si el conflicte s’allarga, «no descartem altres reivindicacions».

El paper discret del Port

L’Autoritat Portuària es manté al marge del conflicte, «ja que és un tema de legislació i, per tant, nosaltres no hi podem fer res», assegura Ramón García, director general de l’Autoritat Portuària. Per altra banda, García lamenta que finalment es convoqui la vaga, ja que la repercussió és important. «L’acció comportarà una disminució del rendiment de les activitats. Es mouran menys tones per hora. Ens agradaria que això no passés, però és la realitat». De moment, García desconeix qui s’encarregarà de les indemnitzacions econòmiques dels treballadors, en el cas que les empreses portuàries es vegin obligades a acomiadar-los.

tracking