Diari Més

Patrimoni

Tarragona no haurà d'indemnitzar amb 18 MEUR l'antic propietari del Fortí de la Reina

L'alcalde ha anunciat aquest dijous que el TSJC dóna la raó al consistori en el litigi sobre l'enderroc, l'any 2008, del restaurant ubicat al baluard

Imatge d'arxiu del Fortí de la Reina de Tarragona.

Tarragona no haurà d'indemnitzar amb 18 MEUR l'antic propietari del Fortí de la ReinaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha celebrat aquest dijous la resolució judicial que ha desestimat la reclamació contra el consistori de gairebé 18 MEUR -17.932.728,92 euros- en concepte de danys per part del propietari del restaurant del Fortí de la Reina, enderrocat l'any 2008 per irregularitats urbanístiques.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó al consistori respecte de l'apel·lació que en el seu moment va presentarel propietari del Fortí de la Reina, Enric Catà, contra la resolució del Jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona, que vaconsiderar que els fets havien prescrit, ja que la reclamació s'hauria d'haver efectuat, com a molt, un any després de la sentència. El titular del monument reclamava aquest import econòmic en concepte de responsabilitat patrimonial. Aquesta sentència, segons explicava l'alcalde Ballesteros ja no es pot recórrer i això representa, assenyala que es «tanca definitivament la història de litigis del Fortí».

Anys de litigis

L’Ajuntament va concedir els permisos per reconvertir l’antic fortí en un restaurant l’any 1989, malgrat que els terrenys tenien la qualificació de zona verda. Arran de la denúncia d’una particular, els tribunals van requerir el tancament del restaurant i la restitució de l’espai. Després d’anys de litigis, una sentència del TSJC va acordar que el consistori havia de fer front a les despeses de l’enderroc, més de 600.000 euros. Després del tancament del restaurant l’any 2008, els treballs van finalitzar el febrer del 2009 i van comportar el desmuntatge de la terrassa i el tancament dels finestrals que s’havien obert amb vistes al mar. Anteriorment, l’any 2007 l’empresa ja havia endegat un ERO sobre la plantilla, davant l’ordre de tancament. No va ser fins el març del 2009, però, que Catà va presentar un contenciós administratiu en què reclamava una indemnització de gairebé 18 MEUR a l’Ajuntament de Tarragona. L’any 2013 el jutjat contenciós de Tarragona va dictar que el termini per presentar la demanda havia expirat el juny del 2008.

Tot i que el propietari considerava que havien d’acabar les obres de desmuntatge per calcular la indemnització, el TSJC va ratificar al novembre del 2015 que el termini havia expirat. Ara, en la nova resolució dictada el mes passat, el tribunal manté el mateix posicionament. Els magistrats argumenten que el juny del 2007, quan es va aplicar l’ERO i es tenia coneixement de l’ordre de tancament, el propietari ja podria haver calculat el cost que tindria la decisió. D’una banda, recull la interlocutòria, Catà ja coneixia la inversió que havia suposat l’adequació del restaurant i també podia fer un càlcul el lucre cessant i les despeses que tindria a nivell laboral i de desmuntatge. Per tot plegat, la sala del contenciós administratiu de la Secció Tercera del TSJC ha desestimat la petició de nul·litat de la sentència i, a més, ha condemnat el propietari del Fortí de la Reina a assumir els costos del procediment. La resolució no es pot recórrer i tanca la porta a la via judicial.

tracking