Diari Més

Míriam Tirado: Periodista especialitzada en maternitat i criança

«El primer contacte entre germans ha de ser en la intimitat»

Segons Tirado, així es crea un vincle entre ells i es potencia l’autoestima del germà gran

Tirado fa una conferència aquest dimecres a la tarda.

«El primer contacte entre germans ha de ser en la intimitat»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Míriam Tirado té 40 anys i és de Manresa. És periodista especialitzada en maternitat i criança i té dues filles. Es dedica a fer xerrades sobre temes que preocupen a pares amb fills de 0 a 7 anys. A més, Tirado té una consulta que dóna suport als pares i realitza tallers de gestió d’emocions. La periodista especialitzada oferirà avui una xerrada sobre la gelosia entre germans al Palau de Congressos de Tarragona, a les sis de la tarda. La conferència inaugura el Pati de Mares i Pares Tarraconins.

—De què parlarà en la xerrada d’avui?

—Parlarem de conflictes entre els germans i de la gelosia. Va dirigida a pares que estan a punt de tenir el segon fill o que tenen més de dos fills i es troben en conflictes de gestió d’emocions, perquè tots competeixen per la seva atenció.

—Com es pot evitar la gelosia entre germans?

—No es pot evitar. La gelosia és una reacció adaptativa i emocional del nen. No és una patologia, és l’adaptació a un canvi. Dels 0 als 7 anys, els nens es troben a la fase egocèntrica. El petit creu que és el centre de l’univers i quan arriba el germà ho expressa d’una manera determinada. És important que els pares sapiguem com reaccionar davant d’aquesta emoció.

—Què han de fer uns pares que ja tenen un fill i esperen el segon?

—Per començar, observar i escoltar al fill. Hi haurà nens que voldran parlar del tema i tocaran la panxa, hi ha d’altres que prefereixen no saber-ne més. Aquest últim no l’hem de forçar, perquè sinó el farem sentir culpable. Hem de normalitzar la situació i entendre el petit.

—Com ha de ser el primer contacte entre els germans?

—Jo recomano que sigui en l’intimitat més absoluta. Que el fill gran sigui el primer a conèixer el seu germà. D’aquesta manera aconseguirem que el nostre fill se senti important i imprescindible. Llavors, el nucli dur familiar ha d’estar una bona estona a soles, per crear un vincle entre els dos germans. És el moment que el fill gran pot expressar com se sent. Aquesta és una manera de potenciar la seva autoestima.

—Què s’ha de fer quan es barallen dos germans?

—Una de les coses essencials és estar present en la relació entre els dos germans. Si es tracta de nens molt petits, jugaran dos minuts però després es barallaran. Si no estem presents, faran el que convingui per cridar la nostra atenció. Una de les coses que evita conflictes és estar-hi present.

—Com s’ha de gestionar el mal comportament d’un fill?

—Primer de tot sense enfadar-nos ni cridar. No ens hem de posar a la seva alçada ni perdre els nervis.

—Els nens tenen opinió?

—Un nen no mostra opinió amb força fins als 20 mesos. Jo recomano que tot el que pugui decidir el nen ho decideixi. Que ho pugui fer permet que aparegui el seu jo.

—Quines són les frases que mai s’han de dir a un fill?

—Mai se li ha de perdre el respecte. No es pot dir cap frase que malmeti la seva autoestima.

tracking