Diari Més

Policial

Tarragona tanca el 2016 amb un descens del 3% dels fets delictius

Per primer cop, la xifra d'infraccions conegudes baixa per sota de les 10.000 en un any

Un moment de la reunió de la Junta Local de Seguretat de Tarragona.

Junta Local de Seguretat, policia, reunió, Ajuntament de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat de Tarragona va registrar l’any passat un 3% menys de fets delictius que l’any 2015 i acumula una disminució del 13,6% des del 2012. Per primer cop, la xifra d’infraccions penals conegudes durant tot un any ha baixat de les 10.000, segons es desprèn de la reunió de la Junta Local de Seguretat celebrada aquest dimarts. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que el descens s’ha produït malgrat un increment de l’activitat policial. El batlle ha destacat també la millora de la coordinació i la col·laboració ciutadana, així com el fet que a la ciutat no es produeixen «grans conflictes de convivència» ni hi ha presència de guetos. Tot i això, l’alcalde ha apuntat la necessitat de reduir els nivells d’incivisme. D’altra banda, les xifres del 2016 constaten un repunt del 7,2% dels robatoris amb força en domicilis i el manteniment dels nivells d’accidentalitat.

Tarragona ha baixat per primera vegada dels 10.000 fets delictius coneguts durant tot un any. El 2016 se’n van registrar 9.883 davant dels 10.185 que s’havien comptabilitzat el 2015, la qual cosa suposa un descens del 3%. Segons l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, aquesta fita reforça un context positiu en matèria de seguretat, atès que l’activitat policial s’ha reforçat però s’han produït menys fets delictius. En la mateixa línia, l’any passat es va tancar amb un 9,3% menys de detinguts. L’alcalde ha opinat que els resultats es deuen també a la millora de la coordinació entre els efectius policials i a la notable col·laboració ciutadana. Segons el batlle, a la ciutat no s’ha produït cap fet que hagi disparat «l’alarma social».

Repunt dels robatoris a l’interior de domicilis

Els delictes majoritaris a la ciutat de Tarragona l’any passat van ser els furts -3.558 fets-, seguits dels danys -1.135-, els robatoris amb força a l’interior de vehicle -863 fets- i les estafes -860 fets-. L’any passat es van registrar 637 robatoris amb força a domicilis, un 7,2% més que el 2015. D’aquests, tres de cada quatre es van consumar i, la resta, van quedar en temptativa. Els immobles que van patir un robatori representen el 0,95% del parc d’habitatges de la ciutat. En conjunt, però, els robatoris amb força es van reduir prop d’un 2% l’any passat. Els robatoris a empreses van passar dels 86 del 2015 als 52 de l’any passat, mentre que els robatoris a establiments també es van reduir -de 189 casos el 2015 a 125 l’any passat-.

Els robatoris amb violència i/o intimidació també han seguit una tendència a la baixa, en aquest cas amb un descens del 2,4%. En l’àmbit dels robatoris violents a habitatges, l’any passat es va passar de cinc a vuit a casos -un 60% més-. Per contra, els robatoris violents o intimidatoris a l’espai públic van caure un 26%. L’any passat es va reduir un 23% la violència domèstica i un 7% la violència de gènere. En concret, es van fer 283 seguiments de víctimes: 177 víctimes de violència de gènere, 75 de violència domèstica i 31 d’àmbit sexual.

Respecte a l’accidentalitat, l’any 2016 es van comptabilitzar 1.093 accidents de trànsit en vies urbanes, mantenint el mateix nivell que el 2015. Tres de cada quatre sinistres només van comportar danys materials. Per contra, en el 24% es van produir ferits lleus i, en el 2%, ferits greus. L’any passat es van produir dues víctimes mortals per accident a la ciutat, la meitat que al 2015. Els finats eren motoristes que havien patit una sortida de via.

Lluita contra l’incivisme

Ballesteros ha explicat que la Guàrdia Urbana ha posat la lupa en l’incompliment de les ordenances municipals, com ara el consum d’alcohol i drogues a la via pública, així com l’incivisme. L’alcalde ha lamentat que se segueixen produint fets incívics i que aquest és un àmbit que encara té marge de millora. Ballesteros s’ha mostrat partidari de reforçar els mecanismes de pedagogia i conscienciació sobre l’impacte econòmic dels actes vandàlics -que es calcula entre un milió i mig i dos milions d’euros anuals-.

Un dels objectius de futur és la millora de la col·laboració amb les entitats socials. Tot i això, Ballesteros ha destacat les visites porta a porta que s’han fet especialment a les urbanitzacions de Llevant i que han servit per millorar «la sensació de seguretat». Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra han fet un reforç de les tasques de prevenció a la via pública. La policia catalana ha confirmat també que investiga els intents de robatoris a la Part Alta per part de joves que s’enfilen als balcons. Tot i que no s’ha detectat un gran volum de casos, els Mossos esperen resoldre la problemàtica amb la detenció dels presumptes autors.

Dispositius conjunts

L’alcalde ha detallat també que l’any passat la Guàrdia Urbana va realitzar diferents dispositius amb tots els cossos policials adreçats al control de les activitats en determinats establiments -bars i locutoris- on s’exercien activitats il·lícites, en alguns pisos dedicats a activitats d’índole sexual o relacionades amb el tràfic de drogues, així com en determinats espais públics i accessos als barris de Ponent i Llevant. En concret, el 2016 es van realitzat 400 dispositius amb el cos de Mossos d’Esquadra, 30 amb la policia espanyola, 11 amb la Guàrdia Civil i tres de conjunts amb diversos cossos policials. Alguns d’aquests dispositius s’han fet al mercadet de Bonavista o, per petició dels veïns, als Interblocs de Sant Salvador.

tracking