Diari Més

Oci

Un jove artista tarragoní proposa que la ciutat recuperi les falles dels anys trenta

El treball de final de curs de segon Batxillerat que va fer va ser un ninot amb la figura de Neptú, que una de les principals comissions de València va cremar el 2015

Víctor López, construint el ninot amb la figura de Neptú que va formar part d'una falla de la Comissió Cuba Literato Arozín el 2015.

Un jove artista tarragoní proposa que la ciutat recuperi les falles dels anys trentaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Víctor López és un jove tarragoní entusiasta de les falles que estudia Belles Arts a València. El seu somni és convertir-se en mestre faller. Fa dos anys, va construir un dels ninots que van formar part de la falla de la Comissió Cuba Literato Azorín, del barri de Ruzafa, que el 2016 va aconseguir el primer de la Secció Especial. El passat 12 de gener va llegir un reportatge publicat a Diari Més que feia referència a les falles que durant quatre anys es van fer als carrers de Tarragona, una iniciativa popular que es va veure truncada per la Guerra Civil.

Com a amant d’aquesta activitat etnogràfica festiva de primer ordre, Víctor López es mostra partidari de què «la ciutat doni passes per recuperar les falles que es van fer per Sant Joan» als anys trenta del segle passat. «M’he documentat i he vist fotografies, i puc dir que vaig quedar al·lucinat amb el gran nivell de les falles que van fer a Tarragona i que res tenien a envejar les valencianes».

Aquest jove estudiant de Belles Arts creu que «seria important que a Tarragona sorgís un moviment per recuperar les falles, una festa que és molt oberta». «Estic convençut que si un any es fes una com les que es van muntar als anys trenta en espais com la Rambla, plaça Corsini i la Mitja Lluna, a l’any següent es tornaria a fer perquè la gent s’ho passaria bé», va dir López, qui va afegir que, «a més, a la llarga seria una inversió en turisme, com ho pot ser el Concurs de Focs, i la ciutat trauria un rendiment econòmic important perquè darrere d’una falla hi ha molta logística i, segur, serien moltes les persones que vindrien a Tarragona». Víctor López proposa «començar per una, però estic segur que aviat serien més i es crearia afició».

«Vull anar a València»

Víctor López va descobrir el món de les falles de ben petit. «Insistia molt al meu pare que volia anar a València per falles i ho vaig aconseguir quan tenia nou anys. Va ser la primera vegada que vaig anar». Després, va estudiar Batxillerat Artístic al Martí Franquès i sent adolescent va fer la seva primera falla, que va cremar a la platja. «Tenim un apartament a la Llarga i un any vaig decidir construir una falla amb papers, cartons i fustes. La primera la vaig fer el 2012 i amb la quarta i última se’m va marxar de les mans perquè feia quatre metres d’alçada». «Les muntava el mateix dia de Sant Joan, fent un forat a l’arena per no perjudicar la platja», va comentar.

El següent pas que va donar va ser anar-se’n a viure a València a estudiar Belles Arts i estar més en contacte amb el món de les falles. Un cop instal·lat, «vaig posar-me en contacte amb la Comissió de la Falla Cuba Literato Azorin i el 2015 em van donar permís per participar-hi en la falla. Vaig fer un dels ninots; la figura de Neptú». Va ser el resultat del treball de final de curs de segon de Batxillerat. Primer va fer l’esbós i una maqueta que va escanejar i, com a pas següent, la va transformar en 3D a la mesura que volia. Després, la va polir i modelar, i la va pintar.

La felicitat de veure el seu ninot en una falla va ser màxima. L’alegria es va multiplicar l’any passat. La falla de Cuba Literato Azorín va ser la guanyadora del premi de la Secció d’Especial per primera vegada, la màxima categoria dels monuments fallers. Abans d’obtenir aquest guardó, havia plantat 60 falles des que va cremar la primera l’any 1942. La falla mesurava disset metres d’alçada i la seva construcció va requerir la inversió de 105.000 euros.

«M’agradaria moure aquest tema i que algú s’interessés. Jo que vull ser artista faller i estaria disposat a posar la part artística. M’imagino què es pot sentir quan plantes una falla a la Rambla Nova o a Corsini com quan es va fer als anys trenta. Tarragona hi hauria de provar-ho almenys un cop». «El problema –va remarcar–, és que no sé a qui dirigir-me ni qui podria fer-se càrrec d’aquesta proposta per aconseguir que Tarragona torni a tenir falles».

L'artista tarragoní, amb una de les seves falles a la platja Llarga.

Un jove artista tarragoní proposa que la ciutat recuperi les falles dels anys trentaCedida

tracking