Diari Més

L'edifici del Banc d'Espanya acollirà un Centre Tecnològic de divulgació

Segons Ballesteros, la intenció del nou equipament serà «donar visibilitat al coneixement científic que ha assolit Tarragona»

L'any 2010, l'edifici del Banc d'Espanya, situat a la Rambla Nova, va passar a mans municipals.

L'edifici del Banc d'Espanya acollirà un Centre Tecnològic de divulgacióDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un Centre Tecnològic. Per fi. Després de catorze anys del tancament del Banc d’Espanya, l’Ajuntament té la voluntat que l’edifici aculli un Centre Tecnològic, que englobi diversos projectes dels grups de recerca i investigació, com per exemple, l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). «La intenció és divulgar el coneixement i la recerca que està assolint Tarragona en totes aquestes ciències. S’ha de reconèixer l’esforç dels investigadors. El fet de crear un Centre Tecnològic ajudarà a valorar aquesta feina», explica l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

Tot apunta que aquesta proposta serà la definitiva, després de molts anuncis per ocupar l’edifici de l’antic Banc d’Espanya. Segons l’alcalde Ballesteros, «en aquests moments, el regidor Francesc Roca es troba en converses amb els diferents portaveus dels grups municipals per explicar la idea». L’Ajuntament continua mantenint que, abans de portar a terme cap projecte, comptarà amb el vistiplau i l’aprovació dels veïns de la zona. Fonts municipals asseguren que la iniciativa permetrà donar a conèixer la inversió que, des de fa molts anys, fa la ciutat en recerca i investigació.

Segons explica l’alcalde Ballesteros a Diari Més, «no es tracta de reunir les seus dels instituts de recerca, sinó d’englobar els projectes en un espai, com és el de l’edifici del Banc d’Espanya. La fórmula de com fer-ho no està tancada, però tenim clar que la cosa anirà cap aquí». Es tractarà d’un centre de divulgació, per promocionar els diferents grups de recerca, que destinen pocs recursos a la publicitat. El projecte no només estarà destinat als centres educatius, també serà un reclam turístic, segons té previst l’equip de govern.

Catorze anys en desús

L’històric edifici està en desús des del 31 de desembre del 2003. Des de llavors han estat moltes les propostes dels polítics per ocupar el Banc d’Espanya. En un principi, quan l’edifici encara era de l’Estat, el govern central tenia la voluntat d’ubicar un conjunt d’oficines administratives. La iniciativa va quedar en res. No va ser fins al 2010, quan, després d’un llarg període de negociació, l’Ajuntament de Tarragona es va quedar amb l’immoble. Els tarragonins van recuperar l’esperança, però sis anys més tard, l’edifici, de gairebé tres mil metres quadrats, continua buit. Durant una època, la façana del Banc d’Espanya va comptar amb una pancarta que hi posava Ja és nostre, que va ser substituïda per una lona dels Jocs Mediterranis del 2017.

La primera idea de l’Ajuntament tarragoní va ser la de rehabilitar l’interior de l’edifici i instal·lar un centre d’interpretació turístic, en el qual s’explicaria el patrimoni de la Tàrraco Romana. El projecte estava valorat en 4,5 milions d’euros. Tot i que la proposta va ressonar a la fira madrilenya Fitur, el projecte no va anar enlloc. Després va arribar la crisi econòmica i l’ús del banc d’Espanya no va ser una prioritat pel govern de Ballesteros.

Continuem. Fa només dos anys, l’Ajuntament va anunciar que l’edifici número 101 de la Rambla Nova (ubicat el Banc d’Espanya) acolliria un Museu de la Química. Fins i tot es van firmar acords amb la universitat, amb la patronal i altres institucions, però la idea es va esfumar.

Els veïns del centre de la ciutat i els grups de l’oposició també han volgut dir la seva durant aquests anys. Primer van proposar que la Biblioteca Pública s’instal·lés allà. «No milloraria l’actual –situada al carrer Gasòmetre–, ni en condicions ni en superfície», explica Ballesteros. Els veïns demanen i, fins i tot recullen firmes, per transformar el Banc d’Espanya en un centre cívic. Tot sembla indicar que la idea actual serà la definitiva: l’edifici del Banc d’Espanya serà el Centre Tecnològic de la ciutat. De moment, no hi ha terminis ni dates, tot i que fonts municipals asseguren que el mes que ve posaran fil a l’agulla al projecte.

Discussió sobre la tanca

Els jardins que envolten l’edifici també han estat objecte de polèmica. L’equip de govern va assegurar que el passat mes de desembre s’obririen, però l’actuació s’està retardant. Segons explica l’alcalde, «actualment, s’està discutint amb cultura si la tanca és patrimoni protegit o no. En el cas que no ho sigui, farem desaparèixer la tanca totalment o parcialment, i obrirem el parc a la ciutadania. No seran els jardins del Banc d’Espanya, seran uns jardins públics». Està previst que els jardins obrin portes durant el primer trimestre d’aquest any i comptaran amb bancs i fanals que faran atractiu l’espai recreatiu. L’alcalde assegura que «el parc infantil estarà situat molt a prop d’aquí, al carrer Ixart».

tracking