Diari Més

Concurs

Robots i animals per lluitar contra la crisi de vocacions al món de l'enginyeria

Prop de 450 alumnes participaran en la sisena edició de la First Lego League que se celebrarà al Palau de Congressos el 4 de febrer

Un alumne de les Carmelites, l'any passat presentant el projecte R2D2 al concurs celebrat a Reus.

Robots i animals per lluitar contra la crisi de vocacions al món de l'enginyeriaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El món animal, aplicat a l’enginyeria i la robòtica, és el repte sobre el qual treballaran més de quatre-cents alumnes de centres escolars de les comarques tarragonines, en el marc de la sisena edició de la First Lego League que aquest any es durà a terme el 4 de febrer al Palau de Congressos de Tarragona. Aquesta iniciativa l’organitza l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) en col·laboració amb l’empresa Lear Corporation, dedicada a la creació de components per l’automòbil.

Un total de 330 joves de 10 a 16 anys participaran en la competició sènior, mentre 110, de 6 a 9 anys, ho faran en la júnior. Els sèniors, pertanyents a 20 escoles, treballaran els seus projectes distribuïts en 33 equips.

Un dels objectius que persegueix aquesta iniciativa és combatre la crisi de vocacions al sector de l’enginyeria, va dir Domènec Puig, director de l’ETSE en la roda de premsa de presentació de la sisena edició del concurs. Amb aquesta proposta «volem fomentar vocacions en els àmbits de la ciència i de l’enginyeria, que els nens apreciïn el món de la tecnologia, i per aquest motiu a les escoles s’ha fet un treball previ les últimes setmanes i, fins i tot, mesos». Puig va destacar que «algunes escoles fan competicions internes per decidir els equips que aniran a la final i aquest és un factor que contribueix a la divulgació i multiplicador de la investigació».

El repte

Els alumnes hauran de presentar un projecte basat en el món animal i, a partir d’aquesta temàtica, construir un robot amb peces de Lego «que sigui estable, mecànic i que estigui ben fet», va explicar el professor Albert Ollé. Va posar com a exemple un possible treball a partir «d’un gos que detecta el càncer o, també, fer un robot per obrir la porta d’un tancat, de manera automàtica, perquè les ovelles puguin sortir a l’exterior». Els alumnes hauran de defensar el mètode científic emprat davant d’un tribunal, el qual també valorarà la feina en equip.

Aquest any, el concurs es farà a Tarragona, «gràcies a l’acord a què han arribat els ajuntaments de Reus i de Tarragona, que han decidit que es faci en les dues ciutats alternativament», de manera que l’edició del 2018 es durà a terme a la capital del Baix Camp, va informar Puig.

Per la seva banda, el rector de la URV, Josep Anton Ferré, va remarcar que una iniciativa com la First Lego League «té importància per què les noves generacions identifiquin quin són els reptes socials que els espera en el futur». «En l’àmbit de l’enginyeria sempre hi ha més demanda externa, de les empreses i les administracions, que d’estudiants que volen estudiar Enginyeria. Tenim crisis d’enginyers i en països com Alemanya els importen perquè han desistit de formar enginyers». Per aquest motiu, «aquest concurs és especialment important ja que es volen captar vocacions».

Ferré va agrair la col·laboració de l’empresa Lear, mentre que el director de la companyia per Europa i Àfrica, Alberto Tocco, va recordar que «molts dels enginyers que treballen a Lear, a Valls, van estudiar a la URV». Lear fabrica components per a 300 marques de vehicles.

tracking