Diari Més

Salut

Denuncien el Joan XXIII pel cobrament irregular de serveis d'urgències a una família immigrant

La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya i SOS Racisme es reuniran amb CatSalut per revisar els casos irregulars

Imatge del dimarts al matí, quan hi havia pacients al passadís.

Joan XXIII habilita 8 llits a Urgències específicament per a pacients amb gripCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'entitat SOS Racisme i la Plataforma per una Atenció sanitària Universal a Catalunya (PASUCat) denuncien el cas d'una família immigrant, nouvinguda de Veneçuela, que va haver de pagar irregularment per serveis d'urgències a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona quan des del centre es va atendre el seu fill d'un any. La família Quinterova haver d'abonar 150 euros per l'assistència que va rebre el petit, que tenia problemes respiratoris. La germana del nen, de tres anys, i el pare de la família, també es trobaven malament, però no van demanar ser atesos ja que no disposaven de 300 euros més i no poder assumir-ne els costos. Des de l'hospital, però, s'ha reconegut que es tracta d'un error, i ja s'han iniciat els tràmits per retornar aquest import a la família. Aquest fet va tenir lloc a principis del mes de desembre passat.

Les dues entitats també denuncien un cas similar en el qual un refugiat sirià va haver de fer front a una factura de 207 euros a l'hospital de Sant Pau de Barcelona el passat novembre. Abdulva acudir al centre amb dolor d'estómac i malestar, i després de realitzar-li diverses proves li van comunicar que havia de pagar, encara que no li van facilitar cap document acreditatiu de falta d'ingressos. El Sant Pau també ha reconegut que el cobrament va ser un error i retornaran els diners a l'afectat.

El gerent d'Atenció Ciutadana del CatSalut té previst reunir-se els propers dies amb SOS Racisme i PASUCat per revisar els casos que enuncien per haver cobrat irregularment l'atenció sanitària a famílies extracomunitàries a urgències. Des de Salut, es xifren entre 3 i 4 les ocasions en què no s'ha fet factura per aquesta atenció, però la PASUCat n'ha registrat fins a 10. Segons la plataforma, el protocol vigent des del setembre a través del qual, una persona pot acreditar no tenir recursos econòmics signant una declaració, no s'està activant a tots els hospitals, i alerta que pot passar a tot el territori.

Des de la PASUCat, aquest degoteig de casos que els ha arribat des del setembre és un «senyal d'alarma» i volen comprovar que no estigui succeint a tot el territori. De fet, a la reunió prevista els propers dies amb el CatSalut, la PASUCat exigirà saber quantes vegades s'ha signat la declaració de responsabilitat conforme no es disposa de recursos econòmics a l'hora d'acudir a urgències per part de ciutadans extracomunitaris sense padró ni permís de residència.

tracking