Diari Més

Infraestructures

El MNAT podria tancar portes durant dos anys per obres a l'edifici

També està prevista la convocatòria del Pla d'Usos de la Tabacalera per decidir el futur de l'antiga fàbrica de tabacs

La façana de l'edifici del Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona de la plaça del Rei.

L'Estat licitarà la millora del Museu d'Arqueologia de Tarragona l'any vinentGencat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La seu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) tancarà portes aquest any per executar diverses obres de reforma a l’edifici de la plaça del Rei. El director en funcions de l’organisme, Xavier Llovera, ha avançat aquest dimecres que el tancament es podria produir l’1 de setembre i que s’està negociant traslladar l’activitat i les exposicions de l’Arqueològic a un tinglado del Port de Tarragona mentre durin els treballs, que tenen un termini d’execució de més de dos anys. El govern espanyol -propietari de l’edifici- ja ha licitat els treballs de millora i climatització de les instal·lacions. En paral·lel, la Generalitat -com a gestora del recinte- impulsarà la renovació del relat i la presentació museogràfica dels elements que s’hi exposen.

Llovera ha detallat que l’Estat assumirà les obres per adequar l’edifici a la normativa vigent en temes de seguretat i confort. Segons el director en funcions del MNAT, es donarà compliment així a una sentència judicial que reconeixia que l’immoble presenta deficiències relatives a la climatització, tal com denunciaven els treballadors. En aquest sentit, es preveu que calgui canviar portes i finestres, instal·lar calefacció i aire condicionat, així com una escala d’emergència.

Actualment, la direcció del MNAT treballa amb l’escenari de tancar el museu l’1 de setembre perquè les obres no interfereixin les visites turístiques dels mesos d’estiu, i també negocia amb el Port que la seva activitat es pugui traslladar temporalment a un tinglado. Al seu torn, la Generalitat aprofitaria el període de tancament per renovar el relat i la presentació museogràfica dels elements antiquats que, segons Llovera, estan «antiquats».

Així mateix, la institució podria impulsar canvis en el sistema de tiquets d’accés als principals monuments. D’una banda, s’està treballant per comercialitzar un bitllet únic per visitar la capçalera del Circ, el Pretori i el MNAT, ha dit Llovera, però també s’està estudiant un ‘forfait’ únic que inclogui «la totalitat del Patrimoni Mundial» que actualment és de pagament.

Concurs pel Pla d’usos de la Tabacalera

En paral·lel, està previst que aquest any es convoqui el concurs del Pla d’Usos de la Tabacalera per decidir el futur de l’antiga fàbrica de tabacs. Amb un sostre de 45.000 metres quadrats, es calcula que la seva reforma podria assolir els 100 milions d'euros. El MNAT és un dels equipaments que està previst que s’hi ubiqui a llarg termini, en un espai d’entre 9.000 i 11.000 metres quadrats.

La Direcció General de Patrimoni de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona ja estan preparant les bases per planificar el futur de l’espai. De fet, dimarts ja es va produir una reunió al consistori per abordar la qüestió. Llovera, que també és cap de la divisió d’actuacions en museus i monuments de l’Agència Catalana de Patrimoni, s’ha mostrat convençut que el concurs despertarà l’interès de grups de treball multidisciplinars.

Després de la jubilació de Francesc Tarrats com a director del MNAT, l’organisme encara li busca un relleu definitiu. Fins aquest dimarts, s’havien presentat almenys sis candidats al càrrec. El director en funcions ha detallat que el jurat es reunirà per deliberar a principis de febrer i que, presumiblement durant el mes de març, el nou responsable ja agafarà les regnes de l’organisme.

tracking