Diari Més

Cas Bershka

Concentració contra la sentència «injusta» i la impunitat policial

Els encausats pel Cas Bershka estudiaran si posar un recurs a la resolució del judici

Durant l'acte s'ha llegit un manifest i s'ha repetit la performance realitzada el passat 7 de gener del 2009, dia dels fets.

Concentració contra la sentència «injusta» i la impunitat policialGerard Faiges

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com cada 7 de gener des que es van produir els fets del Cas Bershka l’any 2009, Cau de Llunes organitza una concentració a favor dels encausats amb el suport de l’esquerra independentista. Vuit anys després, la concentració davant l’ajuntament de Tarragona ha agafat més força arran de la sentència del judici, feta pública pocs dies abans d’acabar l’any. La resolució judicial deixa absolts els agents de la Guàrdia Urbana acusats i condemna als tres encausats a pagar una multa de 2.250€ i a tres mesos de presó que no hauran de complir per no tenir antecedents.

Precisament una de les encausades, l’actual regidora de la CUP Laia Estrada, ha acudit a la concentració organitzada per Cau de Llunes per reafirmar la seva opinió respecte la sentència. El seu missatge no varia respecte el vídeo que va compartir a les xarxes socials la passada setmana: «La sentència és molt injusta perquè persones que hem patit una agressió per part de la Guàrdia Urbana de la ciutat ens emportem la pitjor part». Tot i així, Estrada reconeix que la pena imposada finalment «s’ha reduït molt respecte el que demanava la Fiscalia», fet, però, que no en rebaixa la injustícia.

La concentració d’aquest dissabte ha servit per posar de manifest que no s’ha fet justícia en el que Laia Estrada interpreta com «un judici polític fonamentat en un judici de valors i no en els fets judicials». Malgrat les imatges preses a l’exterior de la botiga que demostren que «hi va haver violència per part de la policia» i els testimonis imparcials com els periodistes presents o les botigueres, dels fets ocorreguts dins el portal «només s’ha tingut en compte la versió de la Guàrdia Urbana».

Una petita victòria amb regust amarg

Malgrat la sentència desfavorable a Laia Estrada i la resta d’encausats, la regidora de la CUP és capaç de fer una lectura positiva del judici ja que s’ha aconseguit «asseure al banc dels acusats els agents de la Guàrdia Urbana». Tot i així, el que s’ha aconseguit és «una victòria de la impunitat policial quan és evident que aquestes persones fossin sentenciades pel que van fer».

El Cas Bershka ha de servir, com declara Estrada, per «emplaçar la ciutadania de Tarragona a denunciar públicament les injustícies». Per a la regidora cupaire és necessari «trencar el silenci, acabar amb la por i ser moltes les veus que s’alcin» per denunciar aquestes «actuacions, del tot intolerables, per part d’alguns agents».

Un recurs que depèn de moltes variables

Laia Estrada ha aprofitat per reconèixer que s’està estudiant la possibilitat de posar un recurs a la sentència. De moment, l’únic que s’ha fet ha estat reconèixer que es vol posar el recurs «com a acció de prudència ja que el termini acabava en poc temps». Això, però, no implica que finalment es tiri endavant ja que és una decisió que s’ha de prendre «de manera col·lectiva i tenint en compte tots els punts a favor i en contra», ja que suposaria allargar el procés i incrementar els costos econòmics.

Estrada, però, ha volgut defensar la injustícia de la resolució del cas independentment de si el recurs es tira endavant o no: «No posar el recurs no indicarà que estem a favor d’aquesta sentència». A més, s’ha mostrat convençuda que la possible inhabilitació per sufragi passiu no influirà en la presa de la decisió, ja que «aquest tipus d’inhabilitació implica que no et poden escollir però no et poden treure un càrrec electe si ja t’han escollit». Tot i així, la regidora de la CUP posa per davant la implicació política a una cadira: «Tenim molt clar que nosaltres abans que càrrecs electes som activistes, i això no hi ha cap jutge que ens ho pugui treure».

tracking