Diari Més

Comerç

Els comerciants demanen que la nova llei sigui «més dura» amb el top manta

Pimec Tarragona proposa que els marxants disposin d’un carnet que acrediti el pagament d’impostos, per tal d’evitar la invasió del comerç il·legal

Els mercadets de marxants és un dels llocs on hi ha més comerços il·legals.

Els comerciants demanen que la nova llei sigui «més dura» amb el top mantaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants de Tarragona celebren el projecte de Llei de comerç, que actualitza la normativa catalana del sector. El següent pas és obrir debat al Parlament, per tal d’aprovar definitivament la llei. Els comerciants tarragonins creuen que aquesta regulació «hauria de ser més dura» per lluitar contra la venda il·legal, com ara el top manta. Així ho expressa el president de Pimec Comerç Tarragona, Florenci Nieto, que assegura que «estem satisfets en gairebé tots els aspectes que regula la nova normativa, però creiem que la llei continua permetent la invasió del comerç il·legal».

És per això que la patronal s’està reunint des de fa uns mesos amb els diferents representants polítics del territori amb presència al Parlament per demanar «coherència i valentia a l’hora d’elaborar i fer complir la llei. Demanem que la llei es postuli al costat del comerç de proximitat», explica Nieto, que afegeix que «els Ajuntaments tenen un paper fonamental a l’hora de fer complir la normativa d’ocupació pública, –referint-se al Top Manta».

En aquesta mateixa línia i segons explica el president de Pimec Comerç Tarragona, Florenci Nieto, aquesta nova llei reconeix el marxant com un comerciant de primera divisió, «la qual cosa ens agrada, sempre i quan els marxant compleixin amb la regulació». És per això que des de Pimec es va proposar que els marxants disposin d’un carnet que acrediti el pagament dels impostos necessaris per poder vendre a la via pública. «D’aquesta manera podríem eradicar les invasions deslleials de marxants que posen la parada sense pagar els impostos, com ara el top manta», explica Nieto, qui afegeix que «alguns marxants creuen que la taxa municipal d’ocupació pública és suficient per posar la parada i no és així». La regulació de l’espai públic és competència dels ajuntaments, «per això demanem als consistoris que siguin valents a l’hora de fer complir la regulació. Aquí serà on es veurà si els ajuntaments donen suport al petit comerç», assegura Nieto, que afegeix que «abans, els touroperadors incloïen el mercadet de Bonavista a les seves rutes, però ara ja no perquè està ple de marxants que venen de manera il·legal». Nieto reconeix que «esperàvem que la nova Llei de comerç fos més estricta en aquesta lluita».

Petició permanent

Per altra banda, des de Pimec es vol destacar l’encert pel que fa a la nova regulació de les rebaixes, que marca que el mateix comerciant podrà decidir els períodes de rebaixes, tot i que la llei recomana fer-les a l’estiu i a l’hivern. «Nosaltres sempre hem reivindicat incloure un període de rebaixes a cada estació. D’aquesta manera es donarà l’oportunitat de comprar i d’anar a la moda a les famílies més perjudicades per la crisi econòmica», assegura Nieto. Per altra banda, el president de la Unió d’Empresaris dels Voltants del Mercat Central, Josep Juan Biosca, celebra que la nova llei contempli la diferència entre rebaixes, liquidació, descomptes, oportunitats, outlets i activitats de promoció. «Algunes botigues i grans marques ofereixen rebaixes en oberta. És a dir, les anomenen amb un altre nom com descomptes o oportunitats, però realment són rebaixes. Volem que, d’una vegada per totes, es reguli això», diu el president de la Unió d’Empresaris dels Voltants del Mercat Central.

Per altra banda, la nova Llei de comerç aclareix les condicions que necessita reunir un municipi per poder ser considerat turístic. L’única zona de Tarragona que és considerada turística és la Part Alta, ja que és un Bé d’Interès Nacional. Per tant, la part històrica de la ciutat gaudeix de més llibertat horària. Des d’algunes entitats comercials de la ciutat, no es descarta la possibilitat de demanar la condició de zona turística per tot el municipi.

L’amenaça del Constitucional

Una altra de les novetats de la llei és que estableix com a norma general la possibilitat d’obrir les botigues un total de 75 hores setmanals, de dilluns a dissabte, tres hores més que l’anterior llei catalana d’horaris. Aquesta novetat espanta una mica als comerciants tarragonins, que creuen que servirà perquè el Tribunal Constitucional «tombi la llei», ja que la normativa espanyola marca que les botigues han d’estar obertes 90 hores a la setmana. Segon el president de Pimec Comerç Tarragona, Florenci Nieto, «la normativa és positiva pels petits comerços, que així poden lluitar contra la llibertat d’horaris de les grans marques, però, a la vegada, el Constitucional pot veure aquest aspecte com a porta de sortida per bloquejar la llei».

La nova llei també inclou que els comerços dedicats a la venda de productes d’alimentació puguin instal·lar una àrea de degustació a la seva superfície. Aquesta normativa ha estat molt ben rebuda pels comerços de petit format, que podran fer un gir al seu negoci.

tracking