Diari Més

Salut

El Banc de Sang necessita duplicar les donacions de plasma el 2017

Els hospitals cada cop en fan més ús, per les noves propietats descobertes en els hemoderivats que el conformen

En marxa una campanya de donació per salvar un desembre molt fluix

El Banc de Sang necessita duplicar les donacions de plasma el 2017Joan Antoni Torreblanca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc de Sang de la província de Tarragona necessita duplicar en aquest nou any les donacions de plasma. Almenys en caldran 1.500. «El 2016 se’n vam fer 730 i vam complir els objectius que ens havien demanat, però aquest 2017 tenim la instrucció de duplicar-les i aconseguir-ne encara més, si és possible», apunta la directora territorial del Banc de Sang, Virgina Callao. Tot i que en la donació de sang normal també es recapta plasma, hi ha un altre procediment anomenat Afèresi, que només es realitza a l’Hospital Joan XXIII, al Sant Joan de Reus i al Verge de la Cinta de Tortosa, on l’únic que es recull a la bossa és plasma, un component sanguini replet de proteïnes, que mitjançant un processament industrial, per part d’empreses sanitàries especialitzades, permet destriar els hemoderivats, entre els quals es troba l’Albúmina, una proteïna, que segons explica la doctora Callao, s’utilitza cada cop més en els hospitals com a medicament, en forma d’injecció o per infusió a través de les bombes de medicació, un cop molts estudis científics han confirmat la seva utilitat i n’han trobat noves indicacions.

El plasma i els hemoderivats, serveixen per reduir les hemorràgies en pacients que perden molta sang i «necessiten millorar de forma immediata» o que tenen problemes de coagulació.

El que busca el Banc de Sang és poder ser autosuficient, i cobrir aquesta demanda sense haver d’adquirir hemoderivats a altres institucions, produint així, un estalvi econòmic al sistema sanitari. «Si es consumeix més, nosaltres hem de ser capaços de donar resposta a la demanda», desenvolupa la directora.

Per aconseguir l’objectiu, el Banc iniciarà una campanya molt potent al mes de març, per donar a conèixer aquesta modalitat de donació a la població. «Començarem a oferir aquest tipus de donacions a determinats centres de salut on durem les màquines de forma periòdica. Seran probablement uns set o vuit punts de la província, a banda dels tres hospitals», relata Callao.

Cau la donació de Sang

El Banc busca fomentar les donacions de plasma, però sense oblidar les de sang, que aquest 2016 han viscut un mal any: el nombre de transfusions realitzades a pacients ha crescut en un 2,6% i en canvi, les donacions han caigut en un 2,1%. Un preocupant desequilibri que es podria agreujar si es manté la tendència. «Hem de mantenir la donació de sang, és fonamental», raona Callao. En aquests moments es necessita amb urgència donacions del grup A–, del que només queda un sol dia de reserves –quan el nivell normal seria de 10 dies– i del grup O–, l’universal, que permet salvar la vida de pacients als quals el risc vital no permet esperar als resultats del grup sanguini.

tracking