Diari Més

Multa i presó pels activistes del Cas Bershka i absolució pels agents de policia

Els tres manifestants estudien la possibilitat de presentar un recurs

Imatge del judici del Cas Bershka, que s'està celebrant aquest dimecres a l'Audiència Provincial de Tarragona.

Comencen a declarar les feministes encausades del Cas BershkaCarla Pomerol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cas Bershka, un dels més mediàtics de la ciutat de Tarragona durant els últims anys, ha conegut la sentència pels encausats aquest dijous. Els tres activistes denunciats per la Guàrdia Urbana han estat condemnats a pagar una multa conjunta d'un total de 2.250 euros i a tres mesos de presó. Aquesta segona pena, però, no l'hauran de complir cap dels tres perquè no tenen antecedents penals. Pel que fa a la multa econòmica, aquesta fa referència a la responsabilitat civil, mentre que la segona a un delicte d'atemptat a l'autoritat. El magistrat també ha imposatinhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de condemna dels tres. Pel que fa a la imputació del delicte de lesions, els activistes han quedat absolts.

Els tres encausats són Laia Estrada, actual regidora de la CUP al consistori tarragoní, Santi F. i Diego C, que havien estat denunciats per la Guàrdia Urbana de Tarragona per un conflicte que va tenir lloc en una manifestació el gener de l'any 2009 contra la pressió estètica davant d'un establiment de Bershka a Tarragona. En aquells fets, també hi han haver implicats tres agents de la Guàrdia Urbana, que han estat absolts dels seus càrrecs pel magistrat.

Arran d'una manifestació «pacífica»

Tot va començar el 7 de gener del 2009, el primer dia de Rebaixes. L'associació feminista Cau de Llunes va organitzar una manifestació pacífica en la qual va realitzar una acció performativa davant de diferents botigues de roba de la ciutat per tal de denunciar «la pressió estètica a la qual està sotmesa la societat». Quan la manifestació va arribar a la Rambla Nova, davant la botiga Bershka, «van aparèixer agents de la Guàrdia Urbana per dissoldre la concentració», expliquen des del Casal Popular Sageta de Foc. En aquell moment asseguren que s'estava pintant al terra amb un guix la silueta d'una dona, i els agents haurien tancat els tres activistes encausats en un portal annex. Un agent de la Guàrdia Urbana va declarar, durant el judici, que va donar un cop de puny a una persona i puntades de peu amb l’objectiu d’apartar a la gent. A més, va afirmar que va agafar a Santi F. dels cabells, el va immobilitzar i se’l va endur a dins del portal perquè no s’escapés. En aquest moment és quan van tenir lloc les agressions que activistes, per una part, i Guàrdia Urbana, per altra, denunciaven.

Acusacions a tres bandes

En el moment del judici, que va tenir lloc els dies 9 i 10 del mes de novembre passat, el Ministeri Fiscal va modificar la petició de pena de presó pels activistes a quatre mesos després de la declaració d'un dels agents, en què afirmava que va agredir a alguns dels activistes al mateix temps que en retenia a un —Santi F.— i els altres l'agredien a ell. Peròl’acusació particular de la Guàrdia Urbana, per la seva banda, mantenia els dos anys en el moment del judici. Per altra banda, l’advocat dels activistes, Carles Perdiguero, mantenia les acusacions contra els agents de la Guàrdia Urbana per delictes de detenció il·legal, amenaces, vexacions i lesions, i demanava cinc anys de presó pels tres agents i l’absolució dels encausats, cosa que finalment no ha passat.

Des de Sageta de Foc asseguren que la pena que es demanava pels activistes «era desmesurada». I tot i la reducció de condemna als tres manifestants, segueixen demanant l'absolució dels activistes i denuncien que «l'Ajuntament és responsablede qualsevol pena imposada als companys, així com de perpetuar l'abús policial com a pràctica comuna». Els tres condemnats estan valorant la possibilitat de presentar un recurs contra aquesta sentència.

tracking