Diari Més

El sobrecost de l'ajornament dels Jocs ascendeix a 1.100.000 euros

Aquesta despesa engloba bàsicament el cost de tenir contractat un any més el personal que treballa en l'organització de l'esdeveniment

Oficina on treballen la majoria dels empleats de l'organització dels Jocs, situada a les instal·lacions del Marina Port Tàrraco.

El sobrecost de l'ajornament dels Jocs ascendeix a 1.100.000 eurosCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè organitzador dels Jocs Mediterranis ja ha calculat el cost que suposarà l'ajornament de l'esdeveniment esportiu l'any 2018. Concretament es tracta d'1.100.000 euros. Segons fonts municipals, aquesta despesa és bàsicament el cost de tenir contractat un any més el personal que treballa en l'organització dels Jocs, que puja un milió d'euros. La resta –100.000 euros– té a veure amb el marxandatge, com per exemple les lones, les banderes, les samarretes i la mascota de peluix, que s'haurà de tornar a fer. Pel que fa a les indemnitzacions als patrocinadors, de moment no hi ha cap sobrecost, segons expliquen fonts municipals. Ni Repsol, ni PortAventura, ni Telefónica, ni Corte Inglés, ni Estrella Damm –principals patrocinadors– no demanen cap quantitat econòmica per les molèsties d'esperar un any més l'esdeveniment esportiu.

Per tant, la despesa que suposa l'ajornament dels Jocs es basa en el cost del personal i en la partida de marxandatge. La pregunta és: qui es farà càrrec d'aquest sobrecost? Segons fonts municipals, el més lògic és que es busquin nous patrocinis. És per això que la Fundació Tarragona 2017 haurà de corregir el pressupost, ja que si hi ha una despesa nova, s'haurà de modificar i incrementar la partida d'ingressos. Per tant, de moment, no es contempla que ni l'Estat ni l'Ajuntament de Tarragona hagin de fer front a aquests 1.100.000 euros.

La conclusió que es pot extreure de tot plegat és que la suma anual dels salaris dels empleats que treballen per l'organització dels Jocs s'eleva a gairebé un milió d'euros. Segons unes dades a les quals ha tingut accés aquest diari, el càrrec amb el sou més alt és el del director d'esports i infraestructures, que cobra 85.000 euros anuals. El segueixen la directora de patrocinis i esdeveniments, el director de màrqueting i comunicació i el director d'operacions i serveis, que tenen un sou de 60.000 euros anuals. Aquestes dades fan referència a l'estat de comptes de la Fundació Tarragona 2017 fins a l'inici del 2015.

Des de fa dos mesos, la societat civil i les formacions polítiques del consistori tarragoní han insistit en saber quin seria el sobrecost de l'ajornament dels Jocs. La majoria de partits de l'oposició no entenen com es decideix ajornar l'esdeveniment sense abans haver calculat el sobrecost. L'alcalde de Tarragona i president de la Fundació Tarragona 2017, Josep Fèlix Ballesteros, va assegurar, en una roda de premsa celebrada fa unes setmanes, que abans d'acabar l'any la despesa estaria calculada. Ara, el següent pas, és treballar per aconseguir aquest milió d'euros.

El compromís de l'Estat

Tot i que aquest sobrecost no serà assumit per l'Estat, és important comptar amb el compromís del govern central per poder tirar endavant l'esdeveniment. Segons va explicar Ballesteros, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, li va traslladar el compromís d'incloure als pressupostos del 2017 «les partides necessàries» per garantir la celebració dels Jocs. L'alcalde i president de la Fundació Tarragona 2017 es mostra convençut que l'Estat assumirà els 13 milions d'euros, dels quals 9,8 corresponen al pressupost operatiu i 3 milions a la construcció de la piscina olímpica. Després de les crítiques per la manca de compromís de l'executiu espanyol, que insisteix que no s'havia compromès a incloure cap partida pels Jocs als comptes del 2016, Ballesteros va declarar que «la situació actual és més favorable».

Cal recordar que el sobrecost ve donat per l'ajornament de l'esdeveniment esportiu per falta d'inversions econòmiques. La Fundació Tarragona 2017 confiava que l'Estat acabaria aportant els 9 milions d'euros de pressupost operatiu, però finalment aquests diners no van arribar. Fa dos mesos, Ballesteros i el president del COE, Alejandro Blanco, van anunciar la decisió.

tracking