Diari Més

Justícia

Clàusules sòl: és millor anar primer a l'advocat i després al banc

L’Associació de Perjudicats per Entitats Financeres recomana presentar demandes individualitzades

Una de les moltes manifestacions que han dut a terme persones afectades per les clàusules sòl.

Clàusules sòl: és millor anar primer a l'advocat i després al bancACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat tarragoní i membre de l’Associació de Perjudicats per Entitats Financeres (APEF), Jordi Amela, recomana a les persones afectades per les hipoteques amb clàusula sòl que «acudeixin abans a l’advocat que al banc» per intentar resoldre la problemàtica que es deriva dels contractes. La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de donar la raó els ciutadans que van contractar una hipoteca amb clàusula sòl ha fet un gir inesperat, sobretot perquè beneficia a tots els contractants i no només a aquells que l’havien subscrit abans del 9 de maig del 2013.

Els bancs espanyols hauran de retornar íntegrament tots els diners de les clàusules sòl cobrats de més, des de l’inici del préstec, i no només a partir del 9 de maig del 2013. Els jutges de Luxemburg van fer pública ahir dimecres una sentència que contradiu la recomanació de l’advocat general del Tribunal i la justícia espanyola de limitar en el temps la devolució dels diners als consumidors per protegir l’estabilitat del sistema financer.

Aquest revés judicial pot costar als bancs de l’Estat entre 5.000 i 7.000 milions d’euros, segons primeres estimacions. Aquestes clàusules irregulars, en la lletra petita dels contractes, obligaven els hipotecats a seguir pagant uns interessos mínims, encara que els tipus haguessin caigut fins al 0% o en negatiu.

El consell

Davant la nova i inesperada situació, Jordi Amela recomana que els afectats, com a primera mesura, «consultin un advocat i presentin demandes individuals, perquè són més senzilles». Si la decisió va ser anar en el seu moment a negociar amb el banc, «també és aconsellable que primer consultin amb un advocat les clàusules i l’acord que van signar amb l’entitat». «Els bancs acabaran pagant la part corresponent a tots els que tenen la clàusula sòl des de l’inici, i no només a partir del 2013», va remarcar Amela.

El representant de l’APEF sospita que en els pròxims dies «els bancs intentaran arribar a acords a la baixa amb els seus clients». «Fa dos anys que ja es mouen en aquest sentit, oferint un interès fix i baix», va subratllar, «a canvi de signar un document per no iniciar reclamacions i mantenir la privacitat», va afegir-hi l’advocat. Amela, va insistir en la seva recomanació. «Els bancs intentaran fer algun tipus d’oferta als seus clients, però abans de tot és millor fer una consulta a un professional, per exemple a una associació com la nostra que no cobra les primeres consultes que fan els afectats».

Reaccions

Les associacions de consumidors van rebre la sentència com un «gran triomf», en paraules del president de l’Associació per a la Defensa de Consumidors i Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae), Manuel Marrons. No obstant això, es preparen ja per al camí que encara hauran de recórrer fins a tenir els seus diners de tornada en les seves butxaques, fet que implica pactar amb els bancs o anar decididament a judici.

L’organització de consumidors OCU va demanar a les entitats que retornin «d’ofici» les quantitats cobrades indegudament, però va assegurar que ajudarà als afectats a fer efectives demandes «si no tinguessin més remei que acudir a la via judicial».

El Govern de l’Estat, per la seva banda, va anunciar que treballa ja amb el PSOE per facilitar que el reintegrament als hipotecats de les quantitats cobrades de més, encara que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va advertir que són les mateixes entitats les que han d’arribar a acords amb els seus clients.

tracking