Diari Més

Universitat

La URV, una universitat d'excel·lència a nivell internacional

La URV és una de les 500 millors universitats del món i tant els projectes com els docents de la institució han rebut nombrosos reconeixements

Nombrosos projectes de docència han estat guardonats amb la distinció Jaume Vicens Vives.

La URV, una universitat d'excel·lència a nivell internacionalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ser una universitat d’excel·lència. Aquest ha estat, sense cap mena de dubte, un dels reptes i propòsits que s’ha plantejat la Universitat Rovira i Virgili des de la seva creació. Si bé la seva arribada a la demarcació havia de servir per reorganitzar els estudis universitaris ja existents al territori i per dinamitzar-lo a nivell educatiu, el cert és que la Universitat va tenir clar des dels inicis que el seu camí era el de l’excel·lència i la qualitat. Una aposta per la investigació i la transferència de coneixement juntament amb una visió que ha sabut combinar allò local amb allò global han valgut a la URV nombrosos reconeixements a nivell internacional, estatal i català que l’han posicionat dins del grup de les universitats d’excel·lència.

Des del passat mes d’agost, la URV forma part de les 500 millors universitats del món d’entre més de 17.000, segons l’Academic Ranking of World Universities elaborat per la Universitat Jiao Tong de Xangai. Aquesta ha estat la primera vegada que la universitat ha entrat dins de la prestigiosa classificació que mesura la reputació i la producció investigadora de les institucions d’educació superior. Uns mesos abans, a l’abril, la prestigiosa revista Times Higher Education (THE) feia públic el rànquing de les millors 150 universitats del món amb menys de 50 anys, que col·locava la Rovira i Virgili en la 83a posició, sent enguany el tercer any consecutiu que hi ha aparegut. Segons els responsables de THE, aquest rànquing mostra que, els qui formen part de la llista, han aconseguit un gran impacte en àrees com la docència, la recerca i la transferència de coneixement en contrast amb les institucions tradicionals que sovint han tingut molt més temps per acumular reputació. Aquesta mateixa publicació també ha inclòs la URV dins dels 500 millors centres universitaris del món.

A banda dels reconeixements internacionals, els projectes i els investigadors de la URV han rebut nombrosos reconeixements a casa. En els darrers 20 anys la universitat ha rebut una quinzena de distincions Jaume Vicens Vives que premien l’excel·lència en la docència universitària. Dels reconeixements, tretze s’han atorgat a diverses facultats, departaments i estudis i dos d’ells han estat individuals per a professors de la institució tarragonina. A banda, vuit docents han rebut la medalla Narcís Monturiol per la seva contribució al progrés científic i tecnològic de Catalunya i l’any 1997, el projecte Atapuerca, liderat per Eudald Carbonell, va rebre el premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica.

Vetllant per la qualitat

Al darrere d’aquests reconeixements hi ha una ferma aposta per la qualitat i la millora contínua. De fet, la qualitat és un dels eixos vertebradors de l’estratègia de la universitat, motiu pel qual diversos organismes de la URV tenen assignada la tasca de vetllar pel compliment d’aquesta. Aquest esforç s’ha vist també reconegut amb diverses distincions que han valorat el treball fet. Al novembre, cinc estudis de grau i un màster vinculats a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria i a l’Escola Tècnica Superior d‘Enginyeria Química han aconseguit segells internacionals de qualitat —concretament l’EUR-ACE i EURO-INF—. Ambdós segells faciliten tant la mobilitat acadèmica com la professional, ja que permeten identificar els programes formatius d’alta qualitat a Europa. També al novembre, 30 estudis de grau i 14 de màster —tots els que estaven sent avaluats enguany— han estat acreditats per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Català. A més, recentment, el Rànquing de les Biblioteques Espanyols Universitàries que elabora la Universitat de Granada ha valorat el sistema de biblioteques de la URV com el més eficient de l’Estat, cosa que demostra que el compromís amb l’excel·lència i la qualitat s’estén a tots els àmbits.

tracking