Diari Més

La Junta destituïda de La Sang eleva les «calúmnies» de Queraltó a la Nunciatura

Demanen al màxim òrgan eclesiàstic que l’Arquebisbat i el prefecte de la Congregació demostrin les acusacions que van abocar sobre l’antiga Junta

Part de la façana de l'església de Natzaret, situada a la plaça del Rei i seu de la Congregació, es va rehabilitar.

La Junta destituïda de La Sang eleva les «calúmnies» de Queraltó a la NunciaturaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica a La Sang continua. L’antiga Junta Directiva de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, que va ser destituïda al setembre del 2015, porta a la Nunciatura, –l’òrgan que representa el Vaticà a Espanya–, una querella contra mossèn Queraltó, –prefecte de la Congregació–, per injúries i calúmnies. Avui, els membres de la Junta destituïda, presentaran la petició a l’òrgan papal, amb la intenció de demanar explicacions a mossèn Queraltó sobre les acusacions que van recaure sobre ells, en les quals se’ls va titllar d’haver portat a terme una mala gestió social i econòmica i de deixar un deute de 16.000 euros.

Davant d’aquestes acusacions, la Junta Directiva destituïda considera que «volem que es justifiquin totes les declaracions que mossèn Queraltó ha fet. Els hi hem demanat moltes vegades i sempre contesten amb el silenci. Per això hem decidit elevar la polèmica a la Nunciatura». Ja fa gairebé un any i mig que l’Arquebisbat va decidir destituir la Junta i, segons expliquen, «encara és hora que ens donin una explicació i ens demostrin que totes les falsedats que van dir són certes».

Els membres de l’antiga Junta Directiva han recopilat documentació i informacions «que acrediten la nostra tasca durant els anys al capdavant de la Congregació» i afegeixen que «com que no hi ha manera de rebre resposta per part de l’Arquebisbat i de mossèn Queraltó, hem decidit que sigui la mateixa Nunciatura que els hi demani explicacions».Lluny d’acostar posicions, mossèn Queraltó i l’antiga Junta Directiva, estan més lluny que mai. Tant uns com altres desconeixen quina serà la valoració i actuació de la Nunciatura, un òrgan al que, fins ara, Tarragona no hi havia acudit mai.

Ve des de lluny

La confrontació entre l’Arquebisbat de Tarragona, mossèn Queraltó i la Junta Directiva de La Sang comença quan l’Arquebisbat decideix substituir, de manera unilateral, el sotsprefecte de la congregació, Josep Maria Fortuny, el setembre del 2015. Aquesta mesura implicava la destitució en bloc de tota la Junta Directiva. La decisió es va prendre després que la Congregació hagués sol·licitat la incorporació de dones en aquesta agrupació, exclusivament masculina. Segons els membres de la Junta, «aquests van ser els clars motius de la nostra destitució. Vam forçar molt la corda, presentant uns estatuts que no van agradar gaire als de dalt».

Però, per la seva banda, l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va negar de seguida aquesta acusació i va assegurar que no tenia cap inconvenient en l’admissió de dones a la congregació. Per l’Arquebisbe, el motiu de la destitució va ser el tracte que van rebre en els últims temps els representants de l’Arquebisbat a la congregació, «que no va ser correcte», va dir Pujol.

Pel que fa a mossèn Queraltó, la raó de la destitució de la Junta Directiva encapçalada per Josep Maria Fortuny, va ser «la mala gestió econòmica i social», deia mossèn Queraltó, qui va afegir en una multitudinària roda de premsa, celebrada el novembre del 2015, que «m’he sentit injuriat i menystingut per alguns membres d’aquesta Junta», els quals, segons Queraltó, «no han fet més que generar polèmica i portar a terme una manipulació que amaga la mala gestió d’aquests últims anys».

Però darrere de tot plegat, s’entreveu la discrepància existent entre si la Reial i Venerable Congregació de La Sang ha de comptar amb dones o no. L’Arquebisbat diu que la participació femenina està garantida amb les dones de la Soledat. Però això no va convèncer. De moment, la polèmica està servida i la Junta Directiva destituïda requereix a la Nunciatura que demani explicacions per les acusacions i declaracions, tant de l’Arquebisbe de Tarragona com de mossèn Queraltó.

«La Soledat col·labora amb les obres perquè és obligatori, no voluntari»

La Congregació de La Sang vol rehabilitar la façana de l’església de Natzaret, seu de l’entitat i ubicada a la plaça del Rei. El pressupost per portar a terme les obres és de 125.000 euros. D’aquests, 50.000 euros s’aconseguiran a través de subvencions de l’Ajuntament i de la Diputació. La resta (75.000 euros) s’aconseguiran a partir d’un préstec i, és per això, que dilluns, en una Junta General Extraordinària de la Congregació, es va donar el consentiment per demanar el crèdit. En aquesta ocasió i, per primera vegada, segons explica la Junta destituïda, «les dones de la Soledat participaran econòmicament en les reformes, però no per voluntat pròpia, sinó per un decret de l’Arquebisbat aprovat l’any 2013, en el qual obligava a la Soledat a pagar la meitat de les obres extraordinàries».

tracking