Diari Més

Delictes

Les agressions i abusos sexuals a menors creixen a la província

Les xifres, només fins a l’octubre, ja superen amb escreix les del global del 2015, i són una vuitantena d’afectats

Destaca l'augment de denúncies per abusos sexuals: sense acabar l'any ja en són 9 més.

Les agressions i abusos sexuals a menors creixen a la provínciaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els delictes sexuals contra menors d’edat han crescut aquest 2016 a la província. Segons les dades del Departament d’Interior, fins al 3 d’octubre, 25 nens i nenes han resultat agredits sexualment a la demarcació. Aquest apartat inclou violacions i penetracions forçades. Amb tres mesos encara per computar, ja es comptabilitza una agressió més respecte a tot el 2015. Encara major és el creixement que s’observa en els abusos sexuals, de les 46 denúncies que la Generalitat tenia constància el 2015, es passa ara a les 55, són 9 nens i nenes més que aquest any, fins a l’octubre, han patit tocaments o activitats sexuals en contra de la seva voluntat. Pel que fa a l’assetjament sexual –insinuacions, sol·licituds de favors sexuals o conductes físiques o verbals de naturalesa sexual–, el 2016 s’ha registrat una denúncia, fet que contrasta amb la manca de querelles d’aquesta mena l’any 2015 al territori.

El més preocupant de tot plegat és, que aquestes xifres no són definitives, ja que el Departament d’Interior només té accés a les denúncies que es formulen a través dels seus organismes, com ara el cos dels Mossos d’Esquadra, per tant, el nombre d’agressions, abusos i assetjaments a menors, resulta amb tota seguretat superior, sumant les querelles presentades a la fiscalia o a l’òrgan judicial en funcions de guàrdia. A més a més, els experts en la matèria consultats per aquest diari asseguren que els delictes sexuals relacionats amb menors d’edat estan altament «infradiagnosticats». En molts casos, la família opta per no iniciar els tràmits judicials: «Sorprenentment, l’entorn moltes vegades reacciona no creient al menor i qüestionant el que explica la víctima. Com que sovint les persones que abusen dels petits són persones de l’entorn, es crea un conflicte. S’acaba denunciant el que és molt evident», apunta una professional. «A vegades, per mantenir les estructures familiars, hi ha qui no vol acabar de veure-ho», afegeix. I és que la majoria es produeixen en l’entorn més proper: «Acostumen a ser persones que tenen un vincle amb el nen o la nena. Fan servir estratègies terribles, com ara dir-los que és un secret entre tots dos, i així ho mantenen», complementa un altre tècnic.

«Sempre adverteixen molt als petits de què han d’anar amb compte amb els desconeguts i resulta que pot acabar sent el veí que el convida a anar a jugar, o el millor amic de la família...», apunta el professional. En molts casos, la persona que abusa «ha crescut ja en un entorn d’abusos, o té molt desenvolupat un rol d’inferioritat», segons el mateix expert.

Els nens i nenes que ho pateixen, sovint no ho volen explicar. «El nen s’avergonyeix del que li està passant, té vergonya de dir-ho i li fa por trair a la persona. Tem com reaccionarà l’entorn i l’abusador», desenvolupa l’entès. Però quan el petit o la petita va creixent, sobretot en l’adolescència, comença a prendre consciència dels fets. Segons els experts, no hi acostuma a haver una gran diferència entre el nombre de nens i nenes agredits sexualment, «la persona que abusa no diferencia massa entre un nen i una nena», assegura el professional.

2016: 31 empresonats

Un total de 31 persones han ingressat en presó preventiva a tot Catalunya fins al 30 de setembre per presumptes delictes d’abús o agressió sexual a menors de 16 anys, segons fonts del Departament de Justícia. Són 11 internats més que el 2015, quan es van produir 20 altes d’aquesta mena a les presons catalanes.

tracking