Diari Més

Urbanisme

Veïns de Llevant clamen contra la construcció de 6.000 habitatges

El projecte preveu un nou barri entre el Nou Estadi i Cala Romana , a la partida de la Budellera

Fotomuntatge del projecte de nou barri a l'entorn de la Budallera.

Veïns de Llevant clamen contra la construcció de 6.000 habitatgesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de construcció d’un nou barri davant les platges Savinosa i Llarga, a la partida de la Budallera, ha aixecat gran malestar entre veïns de la zona que pensen que la urbanització de 6.000 habitatges afectarà negativament a un espai ocupat en l’actualitat per una important massa arbòrea. No descarten prendre mesures de força si l’Ajuntament no els escolta.

La planificació urbanística prevista per a la zona compresa entre el Nou Estadi i Cala Romana afecta a 1.500.000 metres quadrats, contempla edificis de fins a dotze plantes, 6.000 nous habitatges i una ploblació d’entre 12.000 i 18.000 persones. Un cop finalitzada la construcció dels habitatges, es generaran al voltant de 125.000 desplaçaments diaris, segons una previsió de l’Ajuntament que els veïns no comparteixen.

La presidenta de l’Associació de Veïns de Llevant, Gemma Fusté, ha manifestat a Diari Més que la planificació «és aberrant i l’edificació proposada afecta a la costa de Tarragona». «Ens hi oposem a aquest pla i hi presentarem al·legacions sòlides per tal que no es faci».

La reunió celebrada al Centre Cívic de Monnars va comptar amb la presència d’arquitectes i engenyiers veïns de la zona i membres de la Plataforma Salvem la Platja Llarga i el Bosc de la Marquesa. L’entitat ecologista considera que la zona urbanitzable «és un espai públic que afecta a un bosc i platges que cal conservar. A Tarragona en tenim pocs de parcs».

Salvem la Llarga demana la protecció de l’espai, «aplicar un model més sostenible a l’Anella Verda» i afavorir «la biodiversitat i el patrimoni històric i arqueològic».

L’Associació de Veïns de Llevant no s’hi sent còmode amb les converses que manté amb el departament d’Urbanisme de l’Ajuntament que encapçala el regidor Josep Maria Milà. «En una reunió amb Milà, aquest ens va prometre fer una maqueta que no hem vist i ampliar el temps per poder fer les al·legacions», ha dit Fusté, qui recorda que «tenim temps fins al dia 20», diu Fusté.

Josep Maria Milà ha manifestat que «em vaig reunir amb els veïns de Llevant per espai de més de dues hores i mitja i els vam fer una àmplia exposició d’aquest projecte de futur que estableix el Pla General». El regidor d’Urbanisme ha afirmat que els veïns assistents «van fer crítiques puntuals». D’altra banda, Milà ha remarcat que «aquest projecte s’iniciarà, com molt aviat, l’any 2023 i si tot va bé no estarà finalitzat fins al 2040 o el 2045».

Els veïns també qüestionen el fet que un fill del regidor formi part de l’equip que ha elaborat el projecte. Milà ha respost dient que aquesta iniciativa «va començar fa deu anys i jo en fa tres que hi sóc a l’Ajuntament». A més, «intervenen arquitectes, geòlegs, enginyiers, molta gent».

En opinió dels veïns, la redacció del projecte urbanístic de la Budellera planteja molts interrogants. S’oposen al fet que com a vies de comunicació amb el nou barri s’utilitzin carrers de Cala Romana estrets, com el que enllaça les instal·lacions del TennisPark amb la Via Augusta. A més, preveu la construcció de viaductes «que afectaran a la zona de bosc i que no són estètics». «Aquesta sol·lució nos ens agrada», remarca aquest col·lectiu.

Els membres de l’Associació i de Salvem la Llarga estan redactant les corresponents al·legacions. Al respecte, lamenten que l’Ajuntament «no ampliï el període de temps, com hem demanat, degut a que és tracta d’una feina feixuga».

Entre els elements que el veinat qüestiona destaca la construcció d’un nou accés a l’A7, prevista com a sortida del barri, i que estaria situat pròxim a l’enllaç actual que discorreix per darrere del Nou Estadi. Un dels assistents va comentar que «Carreteres no permet fer-lo per no complir la distància necessària entre els dos enllaços i s’hauria de contruir un de paral·lel a l’autovia, amb la qual cosa s’incrementaria el cost».

Els veïns també estan en contra de la planificació que fa l’Ajuntament pel que fa a la viabilitat. «La rotonda existent és insuficient, els accesos no preveuen l’alt nombre de vehïcles que circularan i la mobilitat dins del barri pot ser caòtica pel plantejamen que s’hi fa».

Els membres de l’Associació estan convençuts que la circulació de vehicles a l’entorn del nou barri «colapsarà la zona dels barris de Llevant». Un altre motiu de preocupació és la possible afectació a les platges pròximes. «El volum de gent que hi anirà es veurà incrementat i els accesos que proposa l’Ajuntament són poc viables».

El Govern municipal proposa un pàrquing prop de la Llarga, «amb un accés a la platja que no ens agrada», i els veïns plantegen construir-lo «entre la platja i la rotonda del Catllar», a pocs metres de distancia del projectat pel PPU-24 de la Budellera.

tracking