Diari Més

Societat

El telèfon d'atenció als infants ha atès 460 trucades de la demarcació

D’aquestes, només 60 han suposat l’obertura d’un cas nou i dues han estat relacionades amb assetjament escolar

Infància Respon és un servei gratuït i que funciona els 365 dies de l'any.

El telèfon d'atenció als infants ha atès 460 trucades de la demarcacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Telèfon d’Infància Respon ha atès, des del gener fins al novembre, un total de 12.725 trucades. D’aquestes, 461 corresponen a la demarcació de Tarragona: 60 han suposat l’obertura d’un cas nou, i d’aquests casos nous, dos han estat relacionats amb assetjament escolar i conflictes als centres educatius. La intenció d’aquest servei és ampliar l’atenció als casos d’assetjament a les escoles, ciberassetjament, violència masclista en adolescents i abusos sexuals. La iniciativa, impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament d’Ensenyament, ha estat un èxit. Segons la Generalitat, el servei ha permès identificar més casos d’assetjament respecte a anys anteriors i, a més, permet conèixer més profundament en quina direcció va aquest fenomen, cada vegada més present als centres educatius.

El telèfon 116 111 Infància Respon es va crear amb la intenció de garantir un suport àgil i eficaç, sobretot en l’atenció de les demandes relacionades amb l’assetjament als centres educatius. De moment, des de principis d’any, s’han registrat un total de 12.725 trucades a tota Catalunya. Però no totes les trucades acaben significant l’obertura d’un cas d’assetjament escolar. A la demarcació de Tarragona, des del mes de gener i fins al novembre, s’han rebut, aproximadament, mig miler de trucades, que alertaven d’un possible cas de maltractament a menors. Segons la Generalitat de Catalunya, no només truquen infants, sinó que professors de centres educatius i pares són els que més utilitzen el Telèfon d’Infància Respon per posar en coneixement una desagradable situació.

Infància Respon és un servei públic d’atenció, exclusivament telefònica, gratuït i permanent, que funciona vint-i-quatre hores al dia, els 365 dies de l’any. L’objectiu és prevenir i detectar els maltractaments d’infants i adolescents, posant especial atenció en els casos d’assetjament a les escoles. Mitjançant aquest servei, la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) activa el protocol corresponent i mobilitza l’equip a qui pertoqui actuar –segons la tipologia de la trucada–.

Les funcions del servei són informar, assessorar i detectar situacions problemàtiques infantils, amb l’objectiu de prevenir conseqüències de risc per als infants i adolescents. També funcionar per orientar a professionals i a persones particulars adultes o menors en situació de conflicte, en les quals es requereix una intervenció de les institucions administratives. I finalment, es tracta d’oferir un espai d’escolta en processos de negociació intergeneracional.

Segons tècnics del Telèfon Infància Respon, quan es rep una trucada, es registren les dades de l’interlocutor i es determina el tipus de consulta. A continuació, si es tracta d’una sol·licitud d’informació general o assessorament bàsic, la trucada la resol la mateixa persona que atén la trucada o es deriva als especialistes. Si es tracta d’una situació de possible risc o de maltractament infantil, una persona tècnica o jurista del servei fa la gestió de la demanda i activa els mecanismes adients per a cada situació.

La intenció de la Generalitat és promocionar el Telèfon d’Infància Respon als equipaments, centres i àmbits on els menors desenvolupen activitats per tal que coneguin millor una eina al seu servei.

tracking