Diari Més

Reaccions

Les seus tanquen files al voltant dels Jocs i l'oposició vol dimissions

Alguns dels alcaldes implicats en el projecte diuen que cal seguir endavant, però la indignació creix dins del consistori tarragoní

El disseny escollit és obra d'Aleix Girona, alumne de l'escola Abel Ferrater de la Selva del Camp, que s'ha proclamat vencedor en el marc d'una convocatòria en què han participat més de 10.000 escolars de 84 centres educatius del territori.

Presentació de Tàrracus, la mascota dels Jocs Mediterranis 2017Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«És un despropòsit, però ara toca mirar cap endavant. Altafulla estava preparada pel 2017 i ho estarà pel 2018», deia ahir l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, i diputat al Congrés.

Les paraules del batlle –que com a diputat anunciava que demanarà la compareixença del ministre, del president del COE i de l’alcalde de Tarragona en la Comissió de Cultura, Educació i Esports– eren de les més crítiques que es podien escoltar ahir després de la compareixença pública de l’alcalde de Tarragona per part de les seus que participen en el projecte dels Jocs Mediterranis. S’hi afegia, però en una línia més conciliadora, l’alcalde de Valls, Albert Batet, que davant dels micròfons de Tarragona Ràdio, assegurava que «els Jocs són un projecte de país i la ciutat de Valls haurà de sumar».

«És un projecte que entusiasmava i és una decepció que no es pugui materialitzar», afegia. En general, però, els alcaldes que representen algunes de les seus de l’esdeveniment semblaven tancar files al voltant del relat oficial ofert ahir per Ballesteros. L’alcalde de la Pobla de Mafumet, Josep Maria Sardà, enviava un missatge de tranquil·litat, tot assegurant que les obres encetades al municipi amb motiu dels Jocs continuaran el seu curs.

Per la seva banda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer –un dels pocs que ha estat informat de forma oficial durant aquests dies del que estava succeint– refermava el seu compromís amb l’esdeveniment esportiu. «És evident que el territori ha fet la feina, els ajuntaments també estan complint els seus compromisos i, en aquest cas, és l’Estat qui no ho ha fet en el temps que calia. Hem de mirar endavant i estem tan il·lusionats com el primer dia», deia Pellicer.

La Diputació de Tarragona, de la qual depenen més d’una vintena d’actuacions de millora i adequació d’equipaments esportius de les seus, feia una lectura positiva de l’ajornament a través d’un comunicat. «Pel que fa a la pròrroga d’un any en la seva celebració, la Diputació considera que no genera cap problema, ni un, a l’ens supramunicipal. Aquesta pròrroga pot resultar útil per al projecte, donat que la manca de finançament per part de l’Estat feia molt difícil garantir la seva correcta viabilitat», diu el comunicat.

Crítiques de l’oposició

Les crítiques més punyents, davant la decisió d’ajornar els Jocs, van arribar de bon matí ahir, després de la Junta de Portaveus on Ballesteros va donar explicacions a la resta de la corporació. La més dura va ser Arga Sentís, portaveu d’ICV-EUiA, qui va demanar la dimissió del coordinador general dels Jocs Mediterranis, Javier Villamayor, perquè «fins fa quatre dies ens deien que tot anava bé, i ara resulta que no. O ens han enganyat o no s’enteren», deia. «Si darrere de l’acord hi havia la viabilitat dels Jocs, ara emplacem a Ballesteros a trencar el pacte, per passar a fer polítiques socials, en lloc d’intentar fer història», afegia.

A la petició de dimissions s’afegia la CUP que, a la tarda, demanava les de Ballesteros i Villamayor. Laia Estrada, portaveu de la CUP, va definir «d’inacceptable» la situació, ja que «per nosaltres, l’excusa de la manca dels 12 milions d’euros per part de l’Estat, és només una excusa que li ha vingut bé al govern municipal. Però aquesta no és la causa de l’ajornament».

Albert Abelló, portaveu de CDC, per la seva banda, es va mostrar preocupat per saber qui farà front als compromisos amb els hotels de PortAventura i del tema de merchandising.

La sorpresa arribava amb ERC, quan el seu portaveu, Pau Ricomà, demanava dur a terme una consulta per preguntar a la ciutadania si hi ha voluntat de celebrar els Jocs Mediterranis l’any 2018. «Si jo fos l’alcalde, dimitiria, i si fos Villamayor, em retiraria de la política», deia Ricomà.

L’últim en comparèixer després de la Junta, era Rubén Viñuales, portaveu de Ciutadans. «Avui és un dia trist per la ciutat, perquè volíem que els Jocs fossin una oportunitat per posar Tarragona el món, i la imatge que estem donant és dolenta. La gestió no ha estat bona, però ara hem de ser conscients que no podem desistir dels Jocs, perquè encara seria pitjor», deia Viñuales.

tracking