Diari Més

Indústria

La incertesa laboral a l'empresa BIC Graphic arriba al Parlament Europeu

L’eurodiputat socialista, Javi López, exigeix a la filial tarragonina que doni informació als treballadors sobre el futur de l’empresa

Pla general de la seu de BIC Graphic, que va ser constituïda ara fa 49 anys a la Canonja i que dóna feina a unes 400 persones.

La incertesa laboral a l'empresa BIC Graphic arriba al Parlament EuropeuCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incertesa laboral que pateixen els treballadors de l’empresa filial BIC Graphic, a causa de la reestructuració del negoci, ha arribat al Parlament Europeu, de la mà de l’eurodiputat socialista Javi López. El parlamentari europeu va enviar una carta a l’empresa demanant que es mantingui «un diàleg fluid» amb els representants dels treballadors, per tal d’acabar amb la preocupació dels empleats, que veuen perillar el seu lloc de treball.

Això passa mesos després que el director general de l’empresa BIC Graphic comuniqués als treballadors que, abans d’acabar l’any, es portarien a terme uns canvis estratègics i una reestructuració en el negoci, amb la intenció de solucionar alguns problemes de viabilitat econòmica.

Quan només falten dos mesos per acabar l’any, i per tant, d’arribar a la data límit, els treballadors de la filial BIC Graphic encara no saben res. La preocupació per saber quin serà el seu futur laboral augmenta cada dia més.

És per això que, a través de representants polítics del territori, –com per exemple l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz–, l’eurodiputat Javi López va assabentar-se de la problemàtica que pateixen els empleats d’aquesta empresa. López va enviar una carta a la direcció de BIC Graphic, en què demanava que l’empresa informi els treballadors sobre la situació actual i així acabar amb la seva incertesa. «Els empleats es veuen incapacitats per gaudir dels seus drets a ser informats, a participar de qualsevol decisió de reestructuració i a defensar la continuïtat dels seus llocs de treball», explicava l’eurodiputat Javi López. En aquesta mateixa línia, López explica en el comunicat que té previst reunir-se amb la Comissària Europea de Treball i Assumptes Socials, Marianne Thyssen, «per informar-la de la situació dels treballadors d’aquesta empresa».

El Comitè d’Empresa assegura que BIC Graphic ha contestat a l’eurodiputat, a través d’un comunicat, en què asseguraven que el canvi d’estratègia seguia endavant i que la comunicació amb els treballadors era bona.

Des del febrer

La incertesa va començar al mes de febrer, quan el director general de l’empresa va informar els treballadors de la intenció de fer una revisió estratègica per analitzar el negoci i l’evolució del mercat de productes promocionals –en què l’empresa és capdavantera–. Des del Consell d’Administració, asseguraven que aquest procés d’exploració acabaria a finals d’any. Tres eren les opcions que plantejava l’empresa. En primer lloc van posar sobre la taula la possibilitat de vendre total o parcialment l’empresa. Una altra de les opcions era trobar una altra empresa que estigués interessada a incorporar-se en el projecte i, finalment, continuar com fins ara i seguir invertint en l’àmbit mundial.

Des d’un primer moment, el Comitè d’Empresa va creure improbable aquesta tercera opció i que «tot aquest rebombori formava part del procés per tancar l’empresa», explicava, ara fa uns mesos, Manel Molina, delegat sindical d’UGT de BIC Graphic.

Vuit mesos després, tot segueix igual. Els treballadors no han rebut cap informació per part de l’empresa i «la incertesa i el mal estar augmenta com més dies passen». El Comité assegura haver-se reunit amb l’empresa en diverses ocasions, però «mai ens diuen res de nou», explica Molina, qui afegeix que «ens trobem en la recta final de la data límit que va indicar l’empresa per comunicar-nos la decisió i el neguit va augmentant».

La frase més repetida entre treballadors i encarregats de l’empresa és «no sabem res». Alguns testimonis asseguren que els empleats pregunten molt, però ningú els dóna resposta. Una de les treballadores de BIC Graphic explica a Diari Més que «s’acosta la data i encara no sé si d’aquí dos mesos mantindré el meu lloc de treball». Alguns dels treballadors, –que prefereixen guardar l’anonimat–, no són gaire optimistes, ja que asseguren que «sempre que l’empresa obsequia als empleats amb una paga extraordinària, al cap de pocs mesos s’ha acomiadat a personal, –com ara fa tres anys–. I el passat mes de març ens van ingressar uns diners que no estaven previstos». De totes maneres, els treballadors estan confusos perquè asseguren que l’empresa ha contractat a més personal i ha comprat més maquinària.

Les veus del territori

La problemàtica va arribar al Parlament Europeu a través de les veus dels diferents representants polítics del territori. Aquest és el cas de Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, –municipi en què es troba ubicada BIC Graphic–, que assegura que «són moltes les famílies de la Canonja que treballen a l’empresa i veuen perillar els seus llocs de treball. Aquesta situació provoca intranquil·litat». Però la Canonja no ha estat l’únic municipi que mostra el seu suport als treballadors: fa uns mesos l’Ajuntament de Reus va aprovar una moció en què demanaven informació.

tracking