Diari Més

El procés per escollir president de la Confraria de Pescadors s'inicia aquest divendres

L’actual Patró Major, Esteve Ortiz, tornarà a presentar la seva candidatura per afrontar reptes com la renegociació amb Pescanova

Avui, de nou a dotze del migdia i de quatre a set de la tarda, els pescadors podran anar a votar a la Sala d'Actes de la Confraria.

El procés per escollir president de la Confraria de Pescadors s'inicia aquest divendresCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest divendres comença la primera fase per configurar la nova junta que representarà les diferents confraries de pescadors del territori. El primer pas del procés, que es portarà a terme divendres, consisteix a escollir els 52 vocals que formaran part de la junta general, que més tard, l’11 de novembre haurà de decidir qui serà el president de les confraries durant els següents quatre anys, que dura la legislatura. Pel que fa a la Confraria de Pescadors de Tarragona, l’actual president, Esteve Ortiz, tornarà a presentar candidatura perquè, segons explica Ortiz, «encara tinc compromisos i reptes que m’il·lusionen». En un principi, les eleccions s’havien de celebrar aquest dissabte, dia 29 d’octubre, però algunes confraries van demanar un canvi de dia i els hi ha estat atorgat.

Aquesta convocatòria d’eleccions engloba a 31 confraries de pescadors que, un cop escollits els membres de les juntes generals procediran a l’elecció dels membres de les Federacions Territorials corresponents (Barcelona, Tarragona i Girona), i aquestes a la vegada, als membres de la Federació Nacional, –convocatòria que tindrà lloc el pròxim 9 de gener–. Per aquesta convocatòria, estan cridats a les urnes, –entre aquest divendres i dissabte–, 635 armadors i 1.176 mariners. A la província de Tarragona, són nou les confraries que viuran, aquest cap de setmana, la jornada electoral, entre elles Tarragona, Torredembarra, Cambrils, l’Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita. A més, les dues Federacions Territorials també renovaran els representants.

Pel que fa a la Confraria de Pescadors de Tarragona, divendres, a partir de les nou del matí i fins a les set de la tarda a la Sala d’Actes de l’edifici, els pescadors podran escollir la junta general. Els armadors podran votar als seus representants i els mariners, els seus. Ara bé, es farà a través de sis urnes perquè cada especialitat de pesca –encerclament, arrossegament i arts menors– escollirà els seus representants particulars. Dels 52 vocals que s’han de triar, la meitat seran elegits pels mariners i l’altra pels armadors.

Una vegada escollits els membres de la junta general, aquests votaran les candidatures a Patró Major que es podran presentar a partir del dia 2 de novembre, sempre i quan no hi hagi al·legacions. Llavors també s’escollirà vicepresident i vocals, coneguts com la junta executiva i el capítol. En el cas que hi hagués al·legacions, el termini per presentar candidatures a Patró Major s’iniciaria el dia 7 de novembre. Finalment, l’11 de novembre se celebraran les eleccions per escollir el President de la Confraria.

A Tarragona, estan cridats a les urnes 27 armadors i 61 mariners de l’arrossegament, 8 armadors i 78 mariners de l’encerclament i 9 armadors i 9 mariners d’arts menors.

Més d’una candidatura

Entre el sector hi ha rumors que apunten que hi haurà més d’una candidatura, però encara no se sap del cert, ja que només tindran l’oportunitat de presentar-se aquells que aquest divendres surtin escollits. El que sí que està confirmat és que l’actual President de la Confraria de Pescadors, Esteve Ortiz, té intenció de tornar a presentar-se. Ortiz porta ja 14 anys al capdavant de la institució i assegura que «quan vam agafar la Confraria tenia un dèficit de 4 milions d’euros. Actualment, el dèficit és de 400.000 euros, però tenim el compromís de deixar la Confraria sense deute».

Per altra banda, Ortiz i els seus es mostren il·lusionats per seguir negociant mesures que fan referència a temes comercials, com la compra de Peix Blau o la renovació del contracte amb Pescanova. A més, Ortiz es mostra preocupat per si el Govern central finalment decideix obrir els desguassos, la qual cosa significaria una reducció de la flota. «Per a mi, les eleccions serviran per fer una valoració personal de la feina feta», explica Ortiz.

tracking