Diari Més

Patrimoni

La Societat Arqueològica denuncia el mal ús del patrimoni històric de Tarragona

L’entitat ha presentat una instància a l’Ajuntament, en la qual demanen més «sensibilitat» pels monuments durant les festes

Les paelles ubicades davant de la Catedral.

La Societat Arqueològica denuncia el mal ús del patrimoni històric de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Reial Societat Arqueològica Tarraconense demana a l’Ajuntament de Tarragona que prengui mesures per evitar malmetre el patrimoni històric i cultural de la ciutat durant èpoques festives, com per exemple Santa Tecla i Sant Magí. És per això que, aquest dimarts, l’entitat que vetlla per la conservació dels monuments de la ciutat, va fer una instància, en la qual demanava al consistori que «es porti a terme una campanya per fomentar els valors del patrimoni a la ciutadania».

L’entitat es mostra preocupada per la gran quantitat d’activitats de caràcter lúdic que es porten a terme a la Part Alta de la ciutat, especialment en èpoques de festes, i per l’impacte negatiu que aquestes provoquen a les restes arqueològiques i històriques. En altres ocasions, la reial Societat Arqueològica ha fet públiques aquestes inquietuds, «però els múltiples actes celebrats en les passades festes de Sant Magí i de Santa Tecla, ens obliguen a actuar formalment presentant una instància», explicava Pilar Alió, presidenta de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.

Segons l’entitat, alguns d’aquests actes són, per exemple, el festival aquàtic que es va celebrar entre els carrers Santa Anna i la Baixada Peixateries, amb la instal·lació d’un canal i un tobogan de material de plàstic amb abundància d’aigua, «que en molt bona part va anar a parar a les Voltes del Circ, que és monument nacional», explicava Alió. Per altra banda, l’entitat també destaca un dels actes més multitudinaris de les festes, com va ser els Arrossos de Diumenge, un acte gastronòmic que s’ubica al Pla de la Seu. «La instal·lació de les paelles es col·loquen davant de la Catedral i sobre del paviment gòtic original del segle XIII. Evidentment, els vapors greixosos de la cocció van a parar als elements escultòrics i als vitralls que conformen la portalada gòtica», diu a la instància presentada a l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà.

Altres de les preocupacions de la Reial Societat Arqueològica són la instal·lació d’equips musicals de gran potència dinàmica al Pla de la Seu i la gran quantitat de deixalles i brutícia que s’aglomeren a les diferents places de la Part Alta de Tarragona. Segons l’entitat, la finalitat social d’aquest patrimoni és que la ciutadania en pugui gaudir, «però no de qualsevol manera», va dir Pilar Alió, qui va afegir que «observem que s’està creant una cultura del tot s’hi val».

A tall d’exemple, l’entitat va reflectir a la instància el mal ús que es fa de l’estàtua dels Herois de 1811, també coneguda com els Despullats. Durant els dies de mercat, el monument s’omple de cordes que aguanten els tendals i també s’hi han portat a terme performances. «Aquests fets resulten inadmissibles i considerem que s’ha d’invertir aquesta tendència», explica Alió. És per tot això que l’entitat demana que els tarragonins prenguin consciència de la magnitud d’aquests problemes.

Preocupació compartida

«Hem rebut imatges de ciutadans que mostren aquest abús del patrimoni», explica Alió. De totes maneres, la Reial Societat Arqueològica va voler destacar que «sabem que l’Ajuntament està treballant en els usos dels monuments, però tot i així demanem més sensibilitat i cura». Segons la presidenta, aquesta actitud podria venir donada «perquè els tarragonins estem molts acostumats a conviure amb la història»

Per la seva banda, Begoña Floria, regidora de Patrimoni, també va mostrar la seva preocupació pel tema i es va comprometre a analitzar la manera d’afrontar la situació, «tot i que sabem que la convivència entre el patrimoni i la festa és complicada».

Els escenaris que es col·loquen a la plaça del Fòrum.

La Societat Arqueològica denuncia el mal ús del patrimoni històric de TarragonaCedida

tracking